Janneke Kookt (recepten)

Recept: Opgestapeld smakenpalet

In verband met aanhoudende coronatoestanden trakteerden wij onszelf vorige maand op een dag Antwerpen. Halverwege de dag, we zaten net achter de chocomelk met rum, werd in Nederland een lockdown aangekondigd. Weg vriendenweekend, weg geplande bioscoopuitjes en weg hip kerstkapsel.

Snel deden we in Antwerpen nog even alles wat Rutte ons inmiddels verboden had: kroeg, museum, shoppen, weer een kroeg, uit eten en nog maar een keer naar de kroeg dan. 

De extra lange kerstvakantie die volgde was fijn maar veel van hetzelfde. Gelukkig hadden we de herinneringen aan Antwerpen nog. Omdat ik toch niet naar de kapper en de kroeg kon, oefende ik dagenlang op de sandwich die we daar gegeten hadden. Alleen al die sandwich was het ritje naar België waard geweest. Tussen twee geroosterde boterhammen lag het hele smakenpalet opgestapeld: zoet (pompoen), zout (misomayo), zuur (ingelegde ui), bitter (witlof) en umami (die misomayo weer). Hemels, mensen. Maak en proef zelf. 

Sandwich uit Antwerpen

Voor 4 eters:
1 rode ui
2 limoenen (sap)
2 eetlepels witte wijnazijn
halve kleine flespompoen
1 eetlepel witte miso
4 eetlepels goede mayo
1 witlofstronk
8 dikke boterhammen


Snijd de rode ui in dunne parten en meng met het limoensap, witte wijnazijn en een snufje zout. Laat de ui zeker een half uur staan – hoe langer de ui mengt met het zuur, hoe zachter de smaak wordt. Schep een paar keer om.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in plakken van 0,5 cm. Leg ze op de bakplaat, meng ze met een eetlepel olijfolie, zout en peper en schuif ze in de oven voor 15 – 20 minuten (kijk even wanneer ze zacht en mooi geroosterd zijn). Draai ze halverwege om. Klop de miso door de mayo en zet koud weg. Snijd de harde kern uit de witlof en snijd ’m in grove repen. Rooster de boterhammen kort in de oven of broodrooster. Smeer de boterhammen aan één kant in met de misomayo. Beleg daarna de helft van de boterhammen met een paar plakken pompoen, de witlof en de ingelegde rode ui. Doe de andere boterham er bovenop en snijd doormidden.