Janneke Kookt (recepten)

Recept: Mandarijnentaartje

Met de vallende bladeren keerde onze huiselijke discussie (één van de vele) terug aan tafel. Het ene kamp (hij) ergerde zich aan de bladeren in onze hal en had gelezen dat zo’n bladerdakje slecht was voor de groei van ons bescheiden grasveldje. Het andere kamp (ik) vond dat binnenwaaiende najaar wel gezellig en had gehoord dat dat herfstblad een gouden gift is van de natuur voor het bodemleven.
De bladblaasterreur die jarenlang door onze straten jakkerde, liet in ieder geval op zich wachten dit jaar. De gang schoonvegen was dus dweilen met de kraan open en uiteindelijk gaf kamp 1 zich gewonnen. Voor extra herfstsfeer haalde ik een kistje mandarijnen in huis. In no-time was het leeg. Over gouden giften van de natuur gesproken; als je weerstand het meest op de proef wordt gesteld, zo aan het eind van het najaar – begin van de winter, zijn mandarijnen op hun best. Het is de enige tijd in het jaar waarop ik geen moeite heb om aan de aangeraden twee stuks fruit per dag te komen.

Heb je wat mandarijnen over, bak dan dit luchtige mandarijnentaartje. Je kookt de mandarijnen eerst boterzacht en verwerkt ze daarna met schil en al in de taart. Die schil geeft je taartje een lichtbittere, kruidige smaak. 

Nodig voor 1 taartje:
4 middelgrote biologische mandarijnen
1 eetlepel boter
3 eieren 
90 gram suiker 
150 gram amandelmeel 
2 theelepels bakpoeder
150 gram mandarijnenpulp
1 eetlepel gemberpoeder 
1 kleine taartvorm (bv. met een doorsnee van 24 cm)

Bereiding:
Kook de hele mandarijnen (met schil dus) in een pan met water 30 minuten tot ze zacht zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht op 160). Vet de taartvorm in met de boter. Laat de mandarijnen iets afkoelen, snijd ze doormidden en verwijder eventuele pitjes. Pureer de mandarijnen (weer inclusief schil). Hebben de vruchten een heel dikke schil, verwijder dan van 2 mandarijnen de schil en gooi deze weg. Weeg 200 gram mandarijnenpulp af (en eet de rest door de yoghurt). Klop de eieren met de suiker tot het mengsel luchtig en licht van kleur is. Meng een mespuntje zout, het amandelmeel, bakpoeder en gemberpoeder erdoor. Schep dan ook de mandarijnenpulp door het mengsel en giet het over in de taartvorm. Bak de taart 30 minuten en check of de taart gaar is; steek er een scherp mesje in – komt het droog uit de taart, dan is-ie goed. Anders moet de taart nog wat langer in de oven.