Janneke Kookt (recepten)

Recept: Lunch in lockdowntijd

De lunchsetting in de Transvaalstraat zag er het afgelopen jaar als volgt uit: keukentafel, stapel boterhammen, doos eieren, vriend, ik, en in tijden van schoolsluitingen ook nog een paar kinderen in de leeftijd tussen peuter en puber. De afwisseling zat ’m vooral in de eierbereidingen: gebakken met hele dooier, gebakken met kapotte dooier, hardgekookt, zachtgekookt, gepocheerd, enfin, vul zelf maar in. 

Dus toen er vorige maand een tostiapparaat in huis kwam, ging de vlag uit. Want ineens werd het lunchrepertoire uitgebreid met tosti rode pesto-mozzarella-chorizo, tosti brie-vijgenjam, tosti zalm-roomkaas en uiteraard de ordinaire tosti ham-kaas. De nieuwste ontdekking is de tosti met zuurkool, mijn lievelingswinteringrediënt. 

In mijn jeugd (enkele tientallen jaren geleden) at je zuurkool alleen in een stamppot, met als exotisch element ananasstukjes uit blik erdoor. Anno 2021 beleeft zuurkool een revival, want: gefermenteerd en gezond. Fermenteren is een chic woord voor iets wat eigenlijk neerkomt op ‘laten rotten’. Het is een eeuwenoude manier om met behulp van bacteriën, schimmels en gisten eten langer houdbaar te maken. Tegenwoordig worden producten vooral gefermenteerd om ze van een nieuwe, diepe smaak te voorzien. Salami, kaas, yoghurt, wijn, sojasaus, en de kneiterhippe kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten) en waterkefir (drankje); allemaal gefermenteerd. Zuurkool maak je, kort door de bocht, door witte kool samen te brengen met zout, het mengsel een paar weken op een bepaalde temperatuur te houden en een paar weken te wachten. Dankzij het vocht dat vrijkomt en de bacteriën die daarbij ontstaan, komt de fermentatie op gang. 

Zuurkooltosti voor twee thuiswerkers:
circa 100 gram zuurkool
1 appel
4 dikke boterhammen 
klont roomboter
een paar dikke plakken goede smeltkaas, zoals jong belegen of comté 
voor erbij: ketchup en mosterd

Bereiding:
Knijp het vocht uit de zuurkool. Snijd de appel in heel dunne plakken. Besmeer de boterhammen aan één kant licht met de roomboter. Beleg twee boterhammen eerst met de kaas, dan met de zuurkool en plakjes appel. Leg de andere boterhammen er bovenop. Verwarm de boterhammen in een tosti-apparaat of bak ze in een koekenpan (besmeer dan beide kanten van de boterhammen met boter) tot de kaas is gesmolten. Serveer meteen met een goede lik ketchup en mosterd.