Janneke Kookt (recepten)

Recept: Linzenstoof

Winterdip
Met grauwe en koude dagen in het vooruitzicht, die als we pech hebben (en dat zal wel weer) tot Koningsdag duren, trakteerde ik mezelf op een gietijzeren pan. Zo’n robuust ding met dikke bodem. Als je er veel geld tegenaan gooit, gaat ’ie een leven lang mee. Ik kocht er een voor een half leven. 

Een gietijzeren pan heeft een hele lading nadelen: hij is loeizwaar, mag niet in de vaatwasser en kan roesten als je ’m niet goed afdroogt. Voor een goede anti-aanbaklaag moet je ’m bovendien voorbewerken én onderhouden. Kortom: gedoe. Maar geen beter middel tegen een winterdip dan zo’n kloeke pan met sudderende winterpotjes. De voorbije weken pruttelde hier stoofvlees, erwtensoep en chili con carne op het vuur. En ik maakte een linzenstoof, met merguez-worstjes en muntyoghurt. 

Linzen horen bij de peulvruchtenfamilie, net als kikkererwten (voor de hummus), spliterwten (voor de erwtensoep) en kapucijners. Vanwege hun eiwitten en ijzer zijn het goede vleesvervangers. De stevige linzen worden vanwege hun structuur vaak gebruikt als vervanger voor gehakt. Voor stoof moet je ook de stevige jongens hebben: groene Puy- of zwarte Belugalinzen. De rode, oranje en gele linzen gebruik je voor soep of puree, die vallen uit elkaar tijdens het koken. 

Linzenstoof, voor 2 – 3 personen:
olijfolie 
1 dunne prei, gewassen en in ringen gesneden
200 gram pompoen, geschild en in niet te kleine blokjes gesneden
1 eetlepel ras-el-hanout (Arabisch kruidenmengsel, nu overal te koop) 
200 gram gedroogde Belugalinzen 
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden
halve sinaasappel
bakje Griekse yoghurt (250 ml)
halve bos verse munt, blaadjes fijngehakt
4 – 6 merguez-worstjes

Verhit in een zware pan de olijfolie en bak de preiringen, pompoenblokjes en ras-el-hanout al omscheppend 2 minuten. Voeg de linzen toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg dan 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat alles 15 minuten op laag vuur afgedekt pruttelen. Roer af en toe door en doe er wat water bij als het droog wordt. Voeg dan de paprikastukken toe en pers de halve sinaasappel erboven uit. Laat alles nog 5 minuten pruttelen. Een gietijzeren pan kan niet te veel zuur hebben, maar een beetje en even kan. Bak intussen de merguez-worstjes in olijfolie. Meng de yoghurt met de verse munt. Breng de stoofpot en yoghurtsaus op smaak met zout en peper. Serveer de linzenstoof met de worstjes en yoghurtmuntsaus.