Janneke Kookt (recepten)

Recept: Laatste-kans rabarber

Om bekende redenen lagen de schooltuintjes in park Frankendael er dit voorjaar verlaten bij. Geen acht soorten ui, opdringerig venkelgroen of kwetterende kinderen. Mijn zoon en ik liepen er geregeld langs tijdens onze dagelijkse ochtendwandeling. Weemoedig haalden we herinneringen op aan twee jaar geleden, toen hij wekelijks thuiskwam met een tas vol zanderige bosui, rode ui, kropsla, aardappelen en grote hoeveelheden courgette. De pissebedden en slakken kregen we er gratis bij. 

Rabarber is ook zo’n typische volkstuingroente. Na Sint-Jan op 24 juni wordt-ie niet meer geoogst, dus deze weken ligt de groente voor het laatst in de winkel – pak die kans, mensen! In Brabant, waar ik opgroeide, had ik weliswaar geen schooltuintje, maar wel een opa met een volkstuin. Er kwam meer rabarber uit die tuin dan me lief was. Alleen met veel scheuten suiker erbij vond ik de rabarbercompote van oma te pruimen. Maar toen mijn zoon er twee jaar geleden mee op de proppen kwam, gaf ik de rabarber een herkansing. En guess what: hij bleek keilekker. Tja, zo is dat met herinneringen; je kunt er niet op vertrouwen. 

Ik eet rabarber het liefst met een vette vis als sardien of makreel, het zuur en vet houden elkaar perfect in bedwang. Aan die rabarbercompote heb je even een werkje, maar die vis is zo gepiept. 

makreel met rabarbercompote voor 4 x toast :
1 flinke stengel rabarber (zo’n 200 gram)
2 sjalotjes, gesnipperd
neutrale olie 
1 bio citroen
1 eetlepel (bruine) suiker
1 blikje makreel (120 gram)
50 gram roomboter zonder zout, op kamertemperatuur
chilipeper
4 dikke boterhammen, geroosterd

Maak de rabarber schoon, snijd ’m in boogjes en doormidden. Bak de sjalot 2 minuten op laag vuur in de olie. Rasp de schil van de citroen. Voeg de rabarber, het sap van de citroen en suiker bij de sjalot samen met een eetlepel water. Laat de compote 15 minuten zachtjes stoven of totdat de rabarber uit elkaar valt. Voeg nog een beetje water toe als de rabarber droogkookt. Laat de compote afkoelen. Laat de makreel uitlekken en meng met de boter, citroenschil, een snuf chilipeper en weinig zout. Serveer de makreelboter op de toast met de rabarbercompote.