Janneke Kookt (recepten)

Recept: Knolselderij-appelsoep

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als stadsbewoner heb ik altijd een grote hang naar de natuur. Naar uitzicht op eeuwenoude bomen in plaats van op een uitpuilend fietsenrek. Naar wakker worden van zingende vogels en niet van loeiende sirenes. Naar de geur van natte bladeren in plaats van de hasjlucht van toeristen. Het meest verlang ik naar een tuin met een houthok, rommelschuur, volwassen moestuin en romantische boomgaard. Naïef, dat snap ik heus wel, want houthakken is loodzwaar en in de natuur lopen dan misschien geen blowende toeristen door je straat; er komt überhaupt niemand langs (en wie moet je dan je pompoensoep uit eigen tuin voorzetten?). 

Op het gemis van de boomgaard heb ik iets gevonden: de wildplukwijzer. Dat is een app en website waarop je leest wat er in jouw buurt te wildplukken valt. Zo groeien in Oost onder andere daslook, kastanjes, hazelnoten, oregano, bramen en appel. Vind ik vrij veel natuur voor een stad. Het is de bedoeling dat je niet de hele boom of struik leegtrekt, maar genoeg overlaat voor anderen. Eigenlijk is wildplukken wettelijk een grijs gebied – het is illegaal maar wordt gedoogd. 

Het appelplukseizoen loopt nu op z’n einde, maar met een beetje geluk pluk je er nog een paar uit een boom deze dagen. Ik gebruik appels door zoete en hartige gerechten, zoals in deze knolselderijsoep met appel, gember en cider. 

Knolselderij-appelsoep

nodig voor vier eters, als lunch of kleine maaltijd:
olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
4 cm verse gember, geraspt
400 gram knolselderij (ongeveer een halve knol), geschild en in stukken
1 middelgrote appel, geschild en in stukken
600 ml groentebouillon
200 ml cider
100 ml room

bereiding: 
Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak de ui zo’n 6 minuten op laag vuur. Bak de knoflook en gember 1 minuut al omscheppend mee. Bak dan de knolselderij en appel ook 1 minuut al omscheppend mee. Voeg de bouillon en cider toe. Breng aan de kook en laat de soep 20 minuten half afgedekt op laag vuur koken. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze knappen. Pureer de soep. Voeg wat extra bouillon toe als je de soep te dik vindt. Voeg de room toe, breng op smaak met zout en peper en warm nog even door. Serveer met de pompoenpitten.