Janneke Kookt (recepten)

Recept, Japan in Oost: ramen

Onder het mom van een culinaire inspiratiereis (maar stiekem om mijn verjaardag te vieren in een restaurant van mijn favoriete kookboekenschrijver), treinde ik laatst naar Londen. Wie wil weten wat de foodtrends worden, moet in de Britse hoofdstad zijn. Dat geldt ook voor andere trends trouwens. De eerste mobiele telefoons zag ik zo’n vijfentwintig jaar geleden in Londen en tien jaar dáárvoor de eerste pinautomaten. 
 
Maar nu de nieuwste foodtrend: Japan. Niet wereldschokkend, want Japan is ook hier al een tijdje in beeld. Maar in Londen is Japan echt all over the place: op stations, de markt en eigenlijk sowieso op elke straathoek vind je wel een Japans eettentje of ramenbar. Voor de Japanleken: ramen is een noedelsoep, vaak op basis van varkens-, of kippen-, of visbouillon. In Japan kent elke regio zijn eigen variant en wordt de soep als ontbijt, lunch en diner gegeten. 

Ook hier in Oost gaat de Japanrage in de hoogste versnelling. Omdat één ramenbar nog geen trend zet, openen er voor het eind van dit jaar maar liefst twee ramenrestaurants in mijn straat. Ik neem alvast een voorproefje. 

Nodig voor twee personen:
1 teen knoflook 
1 cm verse gember
150 gram shiitakes
2 eetlepels sesamzaadjes
neutrale olie (bv zonnebloemolie)
1 blokje paddenstoelenbouillon (voor 0,5 liter)
1 eetlepel sojasaus
2 eieren 
75 gram noedels voor ramen 
4 takjes verse koriander
1 bosui

Bereiding:
Pel de knoflook en hak fijn. Schil de gember, snijd ’m eerst in dunne reepjes en daarna fijner. Snijd de shiitakes in plakjes. Zet water op voor de eieren, noedels en soep. Bak in een droge koekenpan de sesamzaadjes bruin, zet ze weg. Verwarm wat olie in de koekenpan en bak de shiitakes een paar minuten tot ze bruin zijn. Verwarm wat olie in een soeppan en bak de knoflook en gember op laag vuur 2 – 3 minuten. Voeg 600 milliliter water en het bouillonblokje toe. Breng op smaak met een eetlepel sojasaus en wat zwarte peper en laat afgedekt zachtjes koken. Kook de eieren 6 minuten en kook de noedels mee (volg de verpakking voor de precieze kooktijd). Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd voorzichtig in de lengte doormidden. Snijd de koriander fijn en de bosui in dunne ringen. Verdeel de noedels over twee kommen en giet de soep eroverheen. Verdeel ook de shiitakes, ei, koriander, bosui en sesamzaadjes over de kommen en dien meteen op.