Janneke Kookt (recepten)

Recept: Herfsthap uit Engeland

De herfst komt met een rotvaart op ons af, met hijgend in z’n nek de Brexit. Nou ja, zo léék het. Maar we weten inmiddels hoe dat gaat met de Brexit, die gaat z’n eigen gang. Hoe het ook afloopt aan de overkant van de Noordzee, ik ben fan van Engeland. Die pubs, die tv-series, dat politieke theater, die zelfspot van de Engelsen: I love it

Gelukkig is in Amsterdam-Oost Engeland om de hoek. Ik noem geen namen want de plek zit al veel te vol, maar er zit hier een pub waar je zo onder de bar zou gaan wonen. Uit de keuken komen ‘Britse comfort food klassiekers in een Amsterdams jasje’. En die food klassiekers zijn allang geen doorgekookte, kleurloze gebeurtenissen meer. Zo at ik een keer in Engeland naast een stuk blue stilton een pruimencompote. Pittig, zuur en zoet, een uitstekende tegenhanger voor de scherpe en zoute kaas. Een culinaire combi waardoor je met open armen die druilerige herfstdagen tegemoet springt. 

In september zijn de meeste pruimen op hun best. De bomen hangen er vol mee en op de markt liggen ze in alle kleuren van de regenboog. Dan hebben ze chique namen zoals reine victoria, mirabel of opal. Bij mijn Turkse supermarkt heten ze gewoon gele en paarse pruimen, wel zo overzichtelijk. Ik maakte er ook pruimencompote mee, met Engels gingerbeer. Niet zo’n liefhebber van blauwe kaas? De compote doet het ook goed bij een grove paté of gebakken Engelse worstjes. En alles wat je over hebt, gooi je in je ochtendyoghurt of door je smoothie! 

pruimencompote:
100 ml gingerbeer
0,5 tot 1 theelepel five-spice powder (afhankelijk van hoe scherp je ’m wilt hebben)
1 eetlepel honing
200 gr pruimen
voor erbij: een stuk blue stilton en crackers

Kook op laag vuur het gingerbeer 15 minuten met het five-spice powder en de honing, totdat het sap iets indikt. Snijd de pruimen in grove stukken en verwijder de pit. Laat de pruimen 15 minuten meekoken bij het gingerbeer. Laat het mengsel afkoelen en serveer bij de blue stilton en crackers.