Janneke Kookt (recepten)

Recept: Hangop uit Weesp

Amsterdam heeft er met Weesp een zuivelboerderij bij gekregen: De Groene Griffioen. Daar wordt onder meer yoghurt, melk, chocomelk en hangop gemaakt. Maar er wordt meer gezuivelboerd in onze buurt. In het ommeland van Amsterdam wordt namelijk zo’n anderhalf miljoen liter melk per week geproduceerd. Nog geen half procent daarvan komt bij ons op tafel. Dat moest anders, vonden ze bij MOMA (More than Milk). Dus rijden zij met een nostalgisch wagentje door Amsterdam om de zuivel van De Groene Griffioen aan de stedeling te brengen. Veel knusser wordt het niet.

Op zaterdag doet het wagentje Oost aan, elk uur op een andere plek. De melk van MOMA is goed, de chocomelk nog beter, maar mijn favoriet is de hangop: fluweelachtig en licht zurig. Hangop is ingedikte yoghurt of karnemelk. Het is inmiddels opgeklommen van grootmoeders nagerecht tot een multi-inzetbaar goedje. In de Arabische keuken wordt het bijvoorbeeld gemengd met zout en kruiden en als bijgerecht gegeten – labneh heet het dan. En hier zie je hangop tegenwoordig zelfs bij tophoreca op de dessertkaart staan. Maar zelf maken is ook easy: je doet een liter yoghurt in een theedoek, hangt ’m op en laat ’m een nachtje uitlekken. Tadaaa: hangop! 

Voor 4 personen:
1 liter yoghurt
1 bio sinaasappel (schil en sap)
125 gram frambozen
2 zakjes vanillesuiker
handje pistachenootjes
evt: poedersuiker

Bereiding:
Leg een schone theedoek in een vergiet en zet die op een grote kom of pan. Giet de yoghurt op de doek en zet een nachtje in de koelkast. De volgende dag schep je de dikke hangop uit de doek, roer goed door. Rasp de schil van de sinaasappel en meng dit met de hangop. Proef. Te zuur? Voeg naar smaak wat poedersuiker toe. Pers de sinaasappel uit en doe het sap met de frambozen en vanillesuiker in een pannetje. Laat op laag vuur koken tot de frambozen uit elkaar vallen. Rooster de pistachenootjes kort in een koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze grof. Vul glaasjes met de hangop, daarop de frambozensaus en daarop de pistachenootjes. Serveer meteen.