Janneke Kookt (recepten)

Recept: ‘Een beetje hulp voor witte bonen’

Als zo’n beetje alle knollen geoogst zijn, de eerste asperges van volle grond nog gestoken moeten worden en de Hollandse venkel en bloemkool nog maanden op zich laten wachten, kortom: als het eind maart is, dan zijn er altijd nog witte bonen uit blik. Tuurlijk, het hele jaar door kun je sperziebonen uit Kenia en bloemkool uit Spanje kopen. Maar eten met de seizoenen mee is het minste wat je kunt doen om de planeet te helpen. 

Die witte bonen dus. Lang vond ik witte bonen maar een laf gebeuren. Maar in mijn favoriete buurtpub at ik laatst al een gebakken visje met heerlijk romige wittebonencrème en kappertjesboter, en een vriendin maakte als borrelhap voor ons een wittebonendip met rucola van eigen balkon. Ik weet dus nu dat witte bonen best lekker zijn, maar gewoon een beetje hulp nodig hebben. 

In deze wittebonensoep komt die hulp in de vorm van gepofte knoflook. In vergelijking met rauwe knoflook is gepofte knoflook romig, zoet en zacht van smaak. Zo’n beetje alles wordt er lekkerder mee: van gebakken kip tot geroosterde groenten. Pof daarom meteen een hele bol knoflook en smeer de teentjes die je niet gebruikt voor de soep lekker over je toast. Of prak ze door de mayonaise voor een minder scherpe aioli.

Wittebonensoep met gepofte knoflook

Voor 4 kommen (voorgerecht):
4 tenen knoflook
olijfolie
2 uien
1 stengel bleekselderij 
0,5 glas witte wijn
480 gram bonen uit blik
1 liter groentebouillon
1 dl melk

Bereiding: 
Verwarm de (elektrische) oven voor op 180 graden. Snijd de topjes van de hele tenen knoflook (laat de schilletjes zitten), overgiet ze met wat olijfolie en wikkel ze losjes in aluminiumfolie. Zet het pakketje 25 minuten in de oven tot de knoflook zacht is. Snipper de uien en snijd de bleekselderij in stukken. Bak ze in een soeppan al omscheppend zo’n 8 minuten op laag vuur. Giet de bonen af en doe ze in de soeppan. Blus af met een scheut witte wijn en laat kort inkoken. Voeg de bouillon toe en laat de soep 10 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur, voeg de gepofte knoflook en melk toe en pureer de soep goed. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep warm of koud met een pluk tuinkers.