Janneke Kookt (recepten)

Recept: De aubergine staat nu op 1

Wie vertoeft in het culinaire of hipstercircuit zag deze waarschijnlijk al van ver aankomen (ik niet): Amsterdammers hebben de avocado verruild voor de aubergine. Uit de verkoopcijfers van een onlinesupermarkt bleek deze zomer dat de aubergine in onze stad het meest gekochte product is. Door de klanten van diezelfde supermarkt weliswaar, maar toch. De avocado – het ultieme hipstersymbool en vorig jaar nog het meest gekochte product – is daarmee van de troon gestoten. In de rest van het land liggen de kaarten heel anders, zo is in Eindhoven ongezouten roomboter de grootste hardloper (wááááát?!), in Rotterdam toiletpapier (krijg je ervan), en in Den Haag de avocado (zó 2019). 

Die opmars van de aubergine in onze stad heeft ongetwijfeld alles te maken met Yotam Ottolenghi, de populaire chef-kok en kookboekenschrijver die de keuken van het Midden-Oosten keuken hier de afgelopen jaren groot maakte. In het Midden-Oosten heeft de aubergine een dikke hoofdrol in allerlei gerechten. Maar ook in andere nationale klassiekers doet de aubergine goede zaken: moussaka (Griekenland), ratatouille (Frankrijk), melanzane (Italië) en verder van huis in India, Thailand en Zuid-Amerika. Logisch, want als je aubergine goed klaarmaakt, is-ie lekker vlezig en sappig. Hij wordt daarom ook wel de biefstuk onder de groenten genoemd. Dit is typisch zo’n gerecht waarbij de aubergine laat zien wat-ie waard is. 

Nodig voor 2 eters: 
2 aubergines
4 eetlepels sesam- of zonnebloemolie
2 eetlepels witte (shiro) misopasta
1 eetlepel honing
2 eetlepels limoensap
1 teen knoflook, geraspt
1 cm gember, geschild en geraspt 
2 bosuitjes, in ringetjes
50 gram cashewnoten, kort geroosterd en grof gehakt
voor erbij: rijst

Bereiding:
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden (de elektrische oven op 200 graden). Halveer de aubergines in de lengte en kerf de helften een paar keer zo’n 2 centimeter in, in een ruitpatroon. Vet de bakplaat of een vel bakpapier in met 1 eetlepel olie. Leg de aubergines met de snijvlakken op de bakplaat. Bak de aubergines 20–25 minuten tot de snijvlakken mooi bruin zijn en het vruchtvlees zacht. Haal ze eruit en verwarm de oven voor op de grillstand, 200 graden. Meng intussen de miso, honing, limoensap, knoflook- en gemberrasp en 3 eetlepels olie. Smeer de aubergines in met het mengsel, ook in het ruitpatroon. Zet de aubergines met het snijvlak naar boven 3–5 minuten onder de grill – houd ze goed in de gaten, ze verbranden snel! Bestrooi de aubergines met de bosuiringetjes en de gehakte cashewnoten. Lekker met rijst.