Janneke Kookt (recepten)

Recept: Crispy springrolls

Ik heb iets ontdekt. Namelijk dat Aziatisch koken heel makkelijk is. Geen wereldschokkend inzicht, maar ik was er gewoon nog nooit écht in gedoken. Vroeger dacht ik bij Aziatisch koken altijd aan veel specerijen, complexe boemboes en Indische stoofpotten die urenlang moeten pruttelen. Onzin natuurlijk. Neem springrolls, een Vietnamees voorafje: fris, crispyen op wat snij- en rolwerk na supersnel op tafel.

Springrolls zijn geweekte rijstvellen gevuld met groenten (vooral lentegroenten, vandaar de naam). Vaak gaat er ook kip, eend of vis in. Het gerechtje komt oorspronkelijk uit China, maar werd groot in Vietnam. Ik gebruik springrolls vaak als restverwerkers, als mijn groentelade uitpuilt met halve komkommers, aangesneden paprika’s en andere calorieloze dingen. Da’s namelijk nog een reden om springrolls te maken: ze zijn superslank. Wel zo fijn met die zomer in aantocht.

Hieronder mijn favoriete combi, maar gebruik vooral je fantasie! Hoe meer smaak, kleur en knapperige ingrediënten erin gaan, hoe beter – geweekte rijstvellen zijn op zichzelf namelijk een saaie, kleffe en kleurloze hap.

voor 10–12 stuks:
1 kipfilet
1 eetlepel zonnebloemolie
50 gram ongekookte mihoen
10–12 rijstvellen
4 bosuitjes, schoongemaakt en in de lengte doorgesneden
1 rode paprika, in smalle repen gesneden
halve komkommer, zaadlijsten verwijderd en in smalle repen gesneden
1 mango, geschild en in smalle repen gesneden
handje ongezouten pinda’s, fijngehakt
korianderblaadjes

voor de dipsaus:
sap van 2 limoenen
5 eetlepels vissaus
1 kleine rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst

Vet de kipfilet in met de olie, bestrooi met zout en peper en bak ’m op hoog vuur om en om 4 minuten, en daarna nog 8–10 minuten op laag vuur. Laat afkoelen en snijd in smalle repen. Meng voor de dipsaus het limoensap met de vissaus, rode peper en geperste knoflook. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op het pak en giet af. Leg een rijstvel een halve minuut in warm water en haal eruit als-ie helemaal soepel is. Leg ’m op een plat bord en beleg in het midden met reepjes kip, bosui, paprika, komkommer, mango, een plukje mihoen, wat gehakte pinda’s en koriander. Vouw de onderkant naar boven en rol ’m heel strak op – dit vergt wat oefening. Serveer met de dipsaus en eet meteen.