Janneke Kookt (recepten)

Recept: Asperges in bierbeslag

Twintig jaar Brabant ten spijt is het nooit iets geworden tussen mij en bier. Ik heb het geprobeerd en gedaan alsof, talloze schoolfeesten en carnavals lang. Wijn is bij zo’n gelegenheid tenslotte sowieso een garantie op hoofdpijn. Toen ik gepokt en gemazeld in de hoofdstad ging wonen, besloot ik tot een coming-out: ik houd niet van bier.

In Oost is bier trouwens nooit ver weg. Kroegen, feesten, slijterijen en brouwerijen in overvloed – als je deze krant regelmatig leest dan weet je er alles van. Soms ligt er bij ons ook een verdwaald flesje in de koelkast. Niemand die ’m leegdrinkt, maar het mooie aan bier is: je kan er ook heel prima mee koken. Zo mag ik in de winter graag een flesje bruin bier bij de gehaktballetjes gooien. En ik droom al weken van de chocoladetaart met Guinness die ik laatst at. Het is ook zeer geschikt om er beslag mee te maken. Dat is een koud kunstje, en het koolzuur maakt heerlijk knapperig en krokant. De Britten halen hun visje erdoorheen voor hun bekende fish and chips. Groene asperges in bierbeslag zijn ook niet te versmaden. Een goed hapje om het paasdiner mee te beginnen, of om je kater mee te bestrijden.

Serveer met een flinke draai zeezout en partjes citroen, dat zet de boel op scherp en geeft tegenwicht aan de bittere biersmaak.

nodig voor 8 liefhebbers:
1 biologische citroen
100 gram bloem
75 gram oude kaas, fijn geraspt
1 eidooier
175 ml bier (een half flesje pils of blond bier)
een bosje groene asperges
zonnebloemolie om te bakken
zeezout

bereiding:
Rasp de schil van de citroen. Meng dit met de bloem, geraspte kaas en eidooier, en giet al kloppend met een garde het bier erbij. Voeg zout en peper toe en klop nog kort door tot een egaal beslag. Snijd de houtige onderkanten van de asperges (zo’n 5 cm) en snijd de rest van de asperges in drieën. Snijd de citroen in partjes. Zet het raam open of de afzuiger hard aan en verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan. Test of de olie heet genoeg is (180 graden) door de onderkant van een houten lepel in de olie te steken. Ontstaan er belletjes, dan is de temperatuur goed. Haal de aspergestukjes door het beslag en leg ze meteen in de olie. Bak aan beide zijden goudbruin (maar zeker niet te donker!). Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zeezout en serveer met de citroenpartjes.