Janneke Kookt (recepten)

Recept: Artisjokklus

Het is regel nummer één tegen de verleidingen van de commercie: doe nooit boodschappen met een lege maag. Je koopt geheid meer dan je nodig hebt. Zelf ben ik talloze keren voor de bijl gegaan. Wat in de supermarkt / snackbar / traiteur vaak een heel goed idee leek, bleek in de praktijk meestal meer geschikt voor een Italiaanse bruiloft dan voor mijn huishouden. 

Laatst lagen er weer twee artisjokken dagenlang fotogeniek af te steken tegen mijn witte keuken. Toen ik ze in een hongerige bui kocht bij mijn buurtsuper, had ik er nog wilde plannen mee. Maar iedereen die weleens een artisjok mee naar huis heeft genomen, weet dat je een halve dag moet uittrekken voor de bereiding. Sowieso moet je eeuwig snijden voordat je iets van waarde (het artisjokhart!) vindt. En koken is ook een klus, want artisjokken hebben de onhebbelijke neiging om te drijven, terwijl ze natuurlijk onder water gehouden moeten worden. 

Kortom: een slimme consument koopt artisjokken kant-en-klaar. Ze zijn verkrijgbaar in blik, maar die smaken, zoals alles wat in water wordt bewaard, naar water. Je kunt ze ook in olie kopen, in pot. Het summum is gegrilde artisjokharten, die gelukkig te koop zijn bij een paar traiteurs in Oost. Heerlijk uit het vuistje bij de borrel, op de pizza of door een salade, zoals deze met kip en venkel. 

lunch voor 2 eters:
1 kippendij (80 – 100 gram)
100 gram artisjokharten op olie (van de traiteur)
halve middelgrote venkel
1 tl gedroogde dragon
1 flinke eetlepel goede mayonaise
1 stronk little gem

bereiding: 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de kip met wat peper en zout. Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de kip 1,5 minuut aan beide zijden op middelhoog vuur. Doe de kip over in een ovenschaal en laat in de oven nog 8 – 10 minuten nagaren. Haal de kip uit de oven en laat afkoelen. Snijd de artisjokharten in kleine stukken. Maak de venkel schoon, verwijder de harde kern en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de afgekoelde kip in kleine blokjes. Meng de kip met de venkel, artisjok, mayonaise en dragon. Breng de salade op smaak met zout en peper. Snijd de buitenste bladeren van de little gem en vul de kipsalade daarmee.