Janneke Kookt (recepten)

Recept American pancakes, ‘in een kwartier een indrukwekkende stapel’

Op een blauwe septembermaandag in 2000 maakte ik kennis met een voor mij nieuw fenomeen: buiten de deur lunchen. Ik woonde net een week in de stad en kende uit eten gaan alleen van de Griek. In Brabant, waar ik vandaan kom, kon je tussen de middag hooguit terecht voor een broodje kroket bij de snackbar. De Amsterdamse lunchtrend (die een blijvertje bleek) werd door mij gretig omarmd. Bij elkaar opgeteld moeten maanden van mijn studentenleven zijn weggeluncht op een terras aan het Singel.

In de loop der jaren volgden er nog legio eettrends in de stad. Zo had je de high tea en high wine, waar ik vanwege het hoge truttigheidsgehalte niet echt warm voor liep. In de lockdowns werd de combi ‘eten en lopen’ populair, denk aan het walking dinner en de walk-in-the-park-met-koffie. De nieuwste hoofdstedelijke eettrend is buiten de deur ontbijten. Daarbinnen heb je dan weer allerlei subcategorieën zoals ‘ontbijten in hotels’, ‘ontbijten met wafels’ en ‘ontbijten met broodje ijs’, maar dat is mij te veel trends bij elkaar. 

Thuis ontbijten is trouwens óók fijn, met American pancakes bijvoorbeeld. Die zijn kleiner, dikker en luchtiger dan de Hollandse. De karnemelk in het beslag maakt de structuur van de pancakes lekker zacht. En ze zijn zo klaar, met een kwartier bak je al een indrukwekkende stapel.

American pancakes voor ontbijt:

voor 15 stuks:
225 gram zelfrijzend bakmeel 
1 zakje vanillesuiker 
200 ml karnemelk
1 ei
bakboter of zonnebloemolie
rood en blauw fruit (frambozen, aardbeien, bramen en/of blauwe bessen)
poedersuiker

bereiding: 
Meng het zelfrijzend bakmeel met de vanillesuiker en wat zout. Giet de karnemelk erdoor en klop daarna met een garde het ei erdoor. Klopt even door (niet te lang, er mogen nog wat kleine klontjes inzitten). Verwarm een beetje boter of zonnebloemolie in een grote koekenpan. Schep er drie hoopjes beslag in en bak 2 minuten op laag tot middelhoog vuur. Draai de pancakes om en bak nog kort aan de andere kant. Serveer de pancakes met het fruit en de poedersuiker. Ook lekker erbij: schenkstroop en een lepel crème fraîche.