Kunst en Cultuur in Oost

Rebelse fotografie in lieflijk jasje

Soms heb ik moeite met feminisme. Natuurlijk, ik ben echt wel voor gelijke rechten en kansen. Vanzelfsprekend. Maar in de feministische discussie kan mij soms het gevoel bekruipen dat ik een slecht mens ben, ómdat ik man ben. En precies deze gedachte legt de vinger op de zere plek. Ik weet niet hoe het is om een vrouw te zijn. 

Het café van het Plein Theater is in september begonnen met een serie exposities over identiteit. De bezoeker kan onder het genot van een kop koffie de kunst rustig op zich laten inwerken. Momenteel exposeert Daantje Bons met Sexual Identity. Bons houdt zich in sterke mate bezig met vrouwelijkheid en feminisme. “Ik heb iets rebels in me,” vertelt de fotograaf. “Onderwerpen rond het feminisme en de vrouwelijke seksualiteit liggen te vaak in de taboesfeer. Dat wil ik aan de kaak stellen.”

Bons maakt veel gebruik van zelfportretten. “Ik weet wat het is om vrouw te zijn en put uit mijn eigen ervaringen. Ik heb gezien hoe mijn broer anders werd opgevoed dan ik. Ik gebruik mezelf omdat ik mijn gevoel wil neerzetten en zelf het beste weet hoe ik dat kan doen. Meestal is dat een proces waarbij ik een idee al fotograferend uitwerk. Het heeft wel iets therapeutisch.”

De foto’s zijn zacht van toon met lieflijke kleuren, maar zetten aan tot diepe overpeinzingen. “Ik maak esthetisch werk, maar met een duidelijk statement. Ik zet mensen graag aan het denken en speel met de suggestie. Juist het schattige contrasteert met de rauwe inhoud en dat maakt indruk op de toeschouwer.”

En zo is het. Nippend aan de witte kraag van mijn cappuccino pretendeer ik nu heus niet meteen de vrouw in al haar aspecten te begrijpen. Maar ik zie wel een vrouw met lef, een vrouw die haar tanden durft te tonen. Bons doet me inzien dat niet ik slecht ben, maar zij sterk.

Cynthia Makiese is curator en samensteller van de expositie Sexual Identity.

Door Wietse Schidt

Kunst en Cultuur in Oost
Amsterdam-Oost is in cultureel opzicht een bruisend stadsdeel. Het wemelt van de galeries, er zijn theaters en musea, en het hele jaar door worden er culturele evenementen georganiseerd. In de rubriek ‘Kunst en Cultuur in Oost’ belicht journalist Wietse Schmidt telkens iets opvallends.