Column

Plukgeluk

De eerste vegetariër die ik leerde kennen – we spreken halverwege de jaren tachtig, toen het vegetarisme nog louter werd beoefend door een handvol geitenwollensokken (het menstype, niet het kledingstuk) – zette mij ooit een gerecht voor met brandnetels. Rijst met brandnetels en kaas, zoiets herinner ik me en het was verrukkelijk. Ik kreeg het recept en een handleiding om brandnetels te plukken, maar was er uiteindelijk te schijterig voor, en dat is altijd zo gebleven. 

Wilde bloemen plukken doe ik wel, hoewel ik tijdens het plukken al weet dat ik spijt ga krijgen, als mijn tafel en mijn vloer weer bezaaid liggen met zaadjes en beestjes en mijn armen vol jeukende bultjes zitten. Maar het staat zo leuk, zo’n wilde bos, en iedereen lacht naar je als je bloemen plukt. Gratis geluk.

Maar het liefst pluk ik eetbare dingen. Je zou het misschien niet verwachten, maar overal in de stad vind je eetbare planten en vruchten. Zo groeien er hazelnoten in de Pythagorasstraat en kun je appels en tamme kastanjes plukken langs de Ringdijk. Achter de kazerne in de Sarphatistraat kun je walnoten rapen. In mijn buurt wemelt het van de bramen. Download de Wildplukwijzer-app om precies te zien wat er wanneer en waar groeit. Officieel is wildplukken een vorm van stropen, dus verboden, maar zolang je geen emmers vol meeneemt wordt het oogluikend toegestaan. 

Hou je het liever bij legale plukwaar, dan kun je naar een voedselbos of pluktuin. Langs de Amstel, richting Ouderkerk, zitten een paar pluktuinen. Zoals de Amstelaar, ter hoogte van Ouderkerkerdijk 245, even voorbij Zorgboerderij Klarenbeek (waar je ’s zomers tegen betaling aalbessen, bramen en frambozen kunt plukken). De Amstelaar had al fruit- en notenbomen waaraan je je gratis te goed kon doen, en momenteel word het stuk land uitgebreid tot een volwaardig voedselbos waar je het hele jaar door naar hartenlust kunt plukken en rapen. 

In het Amsterdamse Bos is onlangs een (nieuw) voedselbos aangelegd, naast de geitenboerderij. Op Wittenburg is een voedselbos(je) waar je biologische kruiden kunt plukken en in de nieuwe wijk Bajeskwartier staat straks een verticale stadsakker, omringd door fruitbomen. Er komt ook een bessenplukmuur. Amsterdam wordt steeds groener – en steeds lekkerder. 

Mocht je minder schijterig zijn aangelegd dan ik en een keer brandnetels willen plukken, het is er nu de tijd voor. Neem handschoenen en een schaar mee, oogst alleen de bovenste blaadjes en vermijd hondenuitlaatplekken, autowegen, industriegebieden en begraafplaatsen. Maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. 

Schrijver Marieke Groen leeft van heel weinig geld, maar voelt zich nooit arm. 
Ze heeft er een kunst van gemaakt om met minimale middelen maximaal te kunnen genieten en deelt hier haar beste bespaarhacks.