Janneke Kookt (recepten)

Pasta met amandelpesto en spruitjes

Er zijn weinig groenten die het zo zwaar te verduren hebben als spruitjes. Door hun bittere smaak staan ze bij veel kinderen bovenaan de lijst meest gehate etenswaren. En de zogeheten spruitjeslucht staat symbool voor de saaie, benepen wind die in de naoorlogse jaren door Nederland waaide – met uitzondering van Amsterdam-Oost, uiteraard.

Die spruitjeslucht is te herkennen aan de zwavelgeur die ontstaat als je spruitjes te lang kookt. Nooit doen. Voor je het weet heb je de kleinburgerlijkheid aan je kont hangen. Maar bovenal zijn spuitjes veel lekkerder als je ze even flink aanbakt, zodat ze een mooi donker korstje krijgen. Het gaat wat ver om te stellen dat kinderen ze dan wél lusten, maar voor menigeen (mijzelf bijvoorbeeld) is deze bereiding een aangename, hernieuwde kennismaking met de groente. Dus hierbij breek ik een lans voor die arme spruitjes. Ze komen bovendien bijna altijd uit Nederland (duurzaam!) en de vitamine C vliegt je om de oren. Geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar.

De spekjes in dit recept zijn een goede tegenhanger voor de ietwat bittere spruitjes. Een overbekende combi, never change a winning team. De amandelpesto valt mooi samen met de licht nootachtige smaak die spruitjes ook hebben.

voor 4 eters:
100 ml goede olijfolie + 2 eetlepels
150 gram blanke amandelen
1 biologische citroen
2 tenen knoflook, geperst
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra om te serveren
200 gram gerookte spekjes
300 gram spaghetti
500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd

bereiding:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en rooster de amandelen al omscheppend een paar minuten. Laat afkoelen en hak ze grof. Rasp de schil van de citroen en houd apart. Pureer in een keukenmachine de amandelen met de geperste knoflook, geraspte Parmezaanse kaas en olijfolie tot een grove pesto. Bak vervolgens in dezelfde pan de spekjes knapperig (bewaar het spekvet) en zet ze apart. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de spruitjes in het spekvet al omscheppend op middelhoog vuur in zo’n 4–6 minuten bruin en beetgaar. Giet de spaghetti af en bewaar 4 eetlepels kookvocht. Meng het kookvocht met de amandelpesto en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Meng de spaghetti met de amandelpesto, spekjes en spruitjes. Bestrooi de spaghetti met de geraspte citroenschil en serveer er Parmezaanse kaas bij.