Wijzen uit het Oosten

Passie, spierballen en empathie

Nazomer in Amsterdam-Oost. Het is warm, dus ik draag een rokje. En ik fiets. Ik fiets door Oostpoort, de gloednieuwe wijk in wording. Er wordt nog stevig gebouwd. En er wordt gefloten. Naar mij? Als ik me aangesproken voel wel. Aldus een bijdehante bouwvakker.

Ik loop op hem af. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je er daadwerkelijk op in gaat. Dit had hij niet verwacht. Het resulteert in een ietwat ongemakkelijke situatie. “Mag ik jullie wat vragen voor de Brug?” Ineens moet ik bij de baas zijn…

Maak kennis met Arian (38), uitvoerder bij HSB Volendam. Onder zijn leiding wordt er flink gewerkt aan dit prachtige nieuwbouwproject aan de Ringdijk. Er komen vierentwintig huizen en nog meer appartementen. Groot, ruim en mooi.

Arian woont zelf in Hoorn, maar digt de vibe van Amsterdam-Oost wel. Gaat alles naar wens? “Ja, het heien is voor ons het startsein.” Dat is te horen/voelen. “Ik doe de logistiek en stuur de mannen aan. Hier en daar zit er wel eens een lomperik tussen. Maar ik ben heel streng, daar heb ik geen moeite mee.”
Er wordt hier een nieuwe wijk uit de grond gestampt, en daar komt het nodige bij kijken. Zonder een vleugje psychologisch inzicht kom je er niet, volgens Arian. “Het belangrijkste is dat je je verwachtingen uitspreekt.” Hij heeft nog een tip voor uitvoerders: “Helm op en naar buiten. Want bouwen doe je samen.”

Een huis gebouwd op passie, spierballen en empathie. Zo hee. Daar zou ik graag wonen.

Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Lees ook:
Beter een plank in je oog dan een bord voor je kop (22-09-2014)
Meer wijzen