De Jas

‘Paaldansen is een lifestyle’

Tatjana van Onna (31) is Nederlands bekendste paaldanseres. Ze won meerdere internationale prijzen, geeft workshops in het buitenland en runt een succesvolle paaldansschool aan de Wenckebachweg in Oost. In 2014 stond ze in de liveshows van Holland’s Got Talent, en krijgt daar nu nog reacties op. “Het is een combinatie van sport, dans en je vrouwelijkheid laten zien.”

Vrij voelen
“Zeven jaar geleden nam ik mijn eerste les, en ik heb echt mijn passie gevonden. Ik genoot van elke training, voelde me er vrij door. Het is zowel een sport als een manier om je te uiten en vrouwelijk te voelen. En het is een combinatie van turnen en dansen, wat ik bijna mijn hele leven gedaan heb. Maar ik merkte al snel dat ik me in Amsterdam niet verder kon ontwikkelen. Ik ging naar steden als Londen, Sint-Petersburg en Milaan om lessen te volgen. Daar vond ik scholen die me aanspraken.”

Get Flexy
“De sport is de afgelopen jaren mega gegroeid. Toen ik zeven jaar geleden begon, vroegen mensen nog: ben je een stripper? Nu nemen ze je echt serieus. Vijf jaar geleden ben ik mijn eigen paaldansschool begonnen, sinds januari gevestigd aan de Wenckebachweg. Ik begon met acht lessen per week, en nu heb ik 650 leden, onder wie acht mannen, veertien instructeurs en 65 lesuren per week. Ik vind het heel belangrijk dat er voor elk wat wils is. Zoals technieklessen voor de tricks, de Sexy Pole waar het gaat om sensualiteit en choreografie, Power Pole voor wie bijvoorbeeld een vlag wil leren en Get Flexy voor lenigheid. Diversiteit is onze kwaliteit. Onze leerlingen variëren in leeftijd van 18 tot 55 jaar.”

Paaldanskamp
“Bewegen is mijn passie. Als ik dat niet kan, word ik ongelukkig. Ik ben nog volop bezig met wedstrijden en optreden; de Supperclub is een van mijn vaste plekken. Mijn studio draait, en ik wil heel graag blijven lesgeven. Daarnaast vind ik het onwijs leuk om te ondernemen en te organiseren. Zoals twee keer per jaar het paaldanskamp. Mensen uit alle landen komen dan naar hier voor een weekend lang paaldansen en gezellig samen eten. Trots ben ik ook op onze steeds groter wordende jaarlijkse Shownight in De Omval in Diemen, waar alle leerlingen hun acts laten zien. En afgelopen jaar heb ik mijn eigen kledinglijn Abstract Polewear gelanceerd.”

Pionier
Een zeldzame korte stilte. “Het is een beetje stom om over jezelf te zeggen natuurlijk. Maar ik denk wel dat wij vooral Exotic/Sexy Pole op de kaart hebben gezet in Nederland. Het is ons handelsmerk, en mijn favoriete stijl. Zoals wij het doen zie je het bijna nergens. Het is een stijl waarbij je vrouwelijkheid en sensualiteit mag laten zien: je danst op hoge hakken en leert choreografieën. Maar met wel genoeg trickstussendoor, want het moet in balans zijn.”

Lifestyle
“Paaldansen is een lifestyle. Daar hoort gave kleding bij, en mooie schoenen. Het gaat om je goed voelen en om vrouwelijkheid. Je leven wordt ernaar gevormd. De mensen met wie je sport, daar doe je ook sociale dingen mee. Persoonlijk wil ik me ook goed voelen. Ik ben bewust met voeding bezig, prepaltijd mijn eten en train in de sportschool twee keer per week mijn benen en billen. Want paaldansen is toch vooral core, armen en schouders. Ik vind het mooi als mijn lijf in verhouding is.”

Oost
“Ik ben opgegroeid in Osdorp, maar woon al een tijdje in Watergraafsmeer. Daar vond ik een huisje. Ik wil er nooit meer weg. Het is een heel fijne buurt, met een fijne sfeer. Er zijn leuke mensen, leuke eettentjes en winkeltjes die me inspireren. Ik zit veel in Rum Baba iets verderop in Oost, met mijn laptop. Dat mag in Watergraafsmeer wel meer ontwikkeld worden, plekken waar je met je laptop kan neerstrijken om te werken. Park Frankendael is fijn, en met mijn hond Foxy loop ik graag rond de sportvelden van Sportpark Voorland/Middenmeer.”

Meer interviews in De Jas.