de Brug op wielen

De Nissan Note. En het toverwoord is ruimte

Herinnert u zich die televisiereclame nog van een auto die door de stad slalomt en daarbij allerlei fel gekleurde verfbommen ontwijkt en zelfs over daken rijdt en capriolen uithaalt die niet zouden misstaan in een stuntfilm? Met die commercial introduceerde Nissan indertijd de Qashqai en het door hen bedachte fenomeen ‘urban driving’, om aan te geven dat in een Qashqai in de stad rijden leuk en avontuurlijk is. Eén ding is inmiddels duidelijk, de Qashqai is een groot succes.

Eenzelfde soort commercial heeft Nissan ook voor de Note bedacht, waarbij de auto wordt belaagd door allerlei virtuele videogame creaties die door de auto haast als vanzelf wordt ontweken met als nieuwe slogan ‘Innovation that excites’ om aan te geven dat de Note vol zit met snufjes die de auto ontzettend veilig en makkelijk te rijden maken. En de nieuwe Note kan wel wat hulp gebruiken, omdat de vorige een redelijk anonieme verschijning was en niet erg succesvol op de Nederlandse markt. De nieuwe Note moet daar verandering in brengen en voor Nissan een tweede succesnummer naast de Qashqai worden. Een hele opgave, maar Nissan heeft er zijn hele ziel en zaligheid in gegooid. Dat is in het nieuwe model goed terug te zien.

Om te beginnen ziet de buitenkant er buitengewoon strak en helemaal van deze tijd uit met een uitgebalanceerde combinatie van rondingen en scherpe lijnen. Doordat de overhang aan de voorkant korter is geworden staan de voorwielen meer op de hoeken waardoor de draaicirkel kleiner is geworden en het manoeuvreren in de stad nog makkelijker is geworden. En over manoeuvreren gesproken, vooral de 360 graden parkeercamera in deze uitvoering is echt fantastisch! Dankzij camera’s in voor- en achterbumper en de zijspiegels zie je een 360 graden bird view op het scherm waardoor inparkeren nog nooit zo makkelijk was! Ongekend in het B-segment en deze prijsklasse.

De concurrentie in het B-segment is groot, dus je moet van goede huizen komen om het in dit segment goed te doen. Eén van de toverwoorden in dit segment is ‘RUIMTE’, en daar pakt de nieuwe Note punten. Bij Nissan zelf wordt de nieuwe Note liefkozend “ons ruimtewondertje” genoemd, en inderdaad, de nieuwe Note is een heerlijke ruime auto met veel slimme extra berg- en aflegruimte. Voorin heb je qua ruimte niets te klagen en ook de achterpassagiers hebben voldoende been en hoofdruimte. Met de variabele bagageruimte van 411 tot 1.495 liter behoort de nieuwe Note tot de ruimste in zijn klasse. De ingenieurs en ontwerpers bij Nissan hebben goed werk verricht bij het creëren van zoveel mogelijk bruikbare ruimte, bravo!

Het zitmeubilair is zowel voor als achter comfortabel en qua afmetingen afgestemd op de “grote” Europeanen. De hele aankleding van het interieur ziet er goed verzorgd uit en de gebruikte materialen zijn de goedkope plastic look ontstegen. Wel is de in zwarte pianolak uitgevoerde middenconsole met daarin het multifunctionele scherm en de bediening voor de airco, erg gevoelig voor vette vingers. In het, ook weer, multifunctionele stuur vinden we diverse knoppen en schakelaars voor audio, telefoon en boordcomputer. Alles laat zich intuïtief vinden en simpel bedienen, je rijdt zo weg in de nieuwe Note.

Eenmaal onderweg heeft de nieuwe Note geen verassingen, de auto stuurt makkelijk, remt goed en voelt direct vanaf het eerste moment vertrouwd aan. Wel dringt er misschien wat meer motorgeluid door in het interieur dan je zou verwachten, maar echt storend is het niet.

De geteste 1.2 Note Connect Edition heeft een zuinige 80 pk driecilinder motor wat voor een auto van 1.036 kg niet overbemeten is. Zit je alleen in de auto, dan heb je niet te klagen, maar met drie of vier personen en wat bagage dan is het motortje goed te horen en moet het hard werken om op te schieten. Maar aan de andere kant, waarom zou je dat doen, zo’n auto koop je niet om te scheuren maar om bij een normale rijstijl zuinig te rijden. Met een rustige rijstijl bij 50% stad en 50% buiten de stad is een gemiddeld verbruik van 1 op 18 geen probleem en doe je echt je best, dan is ook 1 op 20 niet onmogelijk.

De geteste Connect Edition is ruim uitgerust en heeft naast de tegenwoordig normale zaken als electrische ramen enz. onder andere keyless entry met centrale deurvergrendeling, climate control, start/stop systeem, navigatie, bleu tooth, 360 graden parkeercamera, boordcomuter, dagrijverlichting en verwarmde buitenbspiegels. Dit alles tezamen plus de prima rijeigenschappen en betrouwbare Nissan techniek voor de zeer scherpe prijs van €16.790,00 maken van de nieuwe Nissan Note een aantrekkelijke keuze in het B-segment.

Voor de veelrijders is er ook een zuinige 1.5 liter 90 pk dieselversie verkrijgbaar vanaf €17.890,00. www.nissan.nl

Lees hier meer De Brug op Wielen, zoals ‘Een voorbeeldig bochtengedrag’ of ‘Onze kleine is groot geworden’.

Nissan Note 2 Nissan Note 3 Nissan Note 4

1 Reactie

Comments are closed.