De Jas

‘Ook in absurde verhalen zit waarheid’

Sven Ratzke is een allround entertainer en staat het liefst in haute couture op de bühne. Zijn shows moeten het publiek wegblazen, vindt hij. In het buitenland is hij bekender dan hier. De spirit van Amsterdam voelt Ratzke in tram 9. “Dat je de hele stad hebt om van te genieten.”

Jezus

“Mijn shows zijn een flirt met de Rat Pack, het cabaret van de jaren twintig in Berlijn. Bám, weet je. Dat het er staat, dat je denkt: jezus. Je moet worden weggeblazen. Dat is het hoogste doel voor een performer, dat het heel makkelijk lijkt wat je daar staat te doen. Je bent ervoor gemaakt of niet, maar het is natuurlijk keihard werken.”

Glitter

“Als kind was ik altijd al het middelpunt, wist ik: ik ga het podium op. Het was natuurlijk zoeken, maar wat ik uiteindelijk doe, ik maak muziek met eromheen veel show. In Homme Fatale zitten mooie ballads, maar ook swingnummers. Er zit een verhaallijn in, er valt veel te lachen en daardoor lijkt het alsof je naar een cabaretvoorstelling kijkt. Maar ik ben geen cabaretier. Ik heb haute couture aan, glitter. Ik sta op toneel in de meest rare outfits, ik wil dat het er ook visueel gaaf uitziet. Dat je denkt: what the hell is this? Maar tussen al het spektakel zit wel authenticiteit. Ook in absurde verhalen zit een soort waarheid.”

Mysterie

“Ik laat me graag inspireren door anderen, maar ik ben wel Sven Ratzke. Ik maak een Ratzke-show. Ik werd altijd een homme fatale genoemd omdat ik een beetje een mysterie was, ik deed nooit interviews. Aan de ene kant was dat onhandigheid, aan de andere kant omdat ik het gewoon veel interessanter vind als artiesten raadsels oproepen en ik me moet afvragen: wie is hij of zij dan? Ik vind niet zo interessant om op Instagram te zien hoe iemand een ei eet. Dan maak je het mysterie kapot.”

Half Duits

“Ik ben half Duits, dus heel perfectionistisch. Ik heb me heel lang meer Nederlander gevoeld, maar nu voel ik me een mengeling van allebei. In Duitsland ben ik iets meer de Nederlander, vanwege mijn uitbundigheid en directheid. Dat is daar niet. Hier blijk ik veel meer eerbied voor andere artiesten te hebben, zoals Liesbeth List. De kennis die zij heeft, kan ik erg appreciëren. Hier is het al snel: overdrijf niet zo. Dat probeer ik te veranderen. Jóngens, respecteer die persoon.”

Daar geloof ik niet in

“Tussen de honderdvijftig en tweehonderd shows doe ik per jaar. Ik ben veel weg, toer de komende maanden in Duitsland, Zwitserland en Australië. Nederlanders vinden dat al snel raar, maar het is niet opschepperig bedoeld. Ik ben niet bekend door Wie is de mol? of dat soort programma’s. Ik zou nooit op zo’n eiland gaan zitten, verschrikkelijk. Tegenwoordig word je erg beoordeeld naar hoe vaak je op tv bent. Maar uiteindelijk is het zo dat je veel meer puurheid hebt als je vakmanschap overtuigt. Het is niet zo dat ik anti dit ben, anti dat ben… ik ben gewoon met mijn vak bezig. Publiciteit hoort erbij, maar een spelletjesshow is niet aan mij besteed.”

Amsterdam

Deze stad is mijn heimat, maar ik heb ook een appartement in Berlijn. Als in de wereld wordt gevraagd waar ik vandaan kom, dan zeg ik Amsterdam. Ik ken verhalen van mensen uit New York voor wie dit het paradijs op aarde was. Een eiland op de wereldkaart waar alles mogelijk was. Die tijden zijn voorbij, het is allemaal heel georganiseerd geworden. Net zoals hier op het terras, als je om 23.00 uur langsfietst en denkt: ik doe nog even een afzakkertje, dan zeggen ze: sorry, voor de buren kan dat niet. Dat is jammer. Juist het wilde en dirty aspect maakte Amsterdam legendarisch.”

Watergraafsmeer

“Ik voel me wel thuis, het is een beetje een dorp, dat geeft rust. Oost is nu hip en zo. Prima. Er zijn mensen die daarover zeuren, maar alles verandert in het leven. Je moet meeveranderen of verhuizen. Wat ik fijn vind is die hele Middenweg, en dat je dan op een gegeven moment bij Artis komt. Daar kom ik graag met mijn zoon van 8. Ook van fietsen word ik blij, en tram 9 is een soort link naar het centrum. Die gaat rechtstreeks via het Rembrandtplein naar het Centraal Station. Daar heb ik weleens gewoon in gezeten, de stad bekijken. Even die spirit voelen, dat je die hele stad hebt om van te genieten.”

Op 17 mei staat Sven Ratzke in DeLaMar met zijn voorstelling Homme Fatale. Op 20 april is het gelijknamige album uitgekomen.

Lees hier meer verhalen in De Jas.