Mijn fiets en ik

‘Onderweg neem ik in mijn hoofd de leerstof door’

Veel pubers zijn liever lui dan moe. Maar niet allemaal. Justus (15) gaat elke dag op de fiets naar zijn middelbare school in Amsterdam-Zuid. De tram pakken doet hij nooit. “Die zijn warm , druk en vies. Ik fiets gewoon.”

Het bakkersrek voor op zijn fiets is heilig. “Ik vind het fijn dat die tas met boeken niet op mijn rug hoeft.” Sowieso heeft hij een goede fiets, eentje die niet snel kapot gaat en geen irritante geluidjes maakt. “Maar als ik een rammelbak had, zou ik ook gaan fietsen.”

Waarom toch, jongeren gaan toch liever met de tram? “Nou, ik niet. In de tram is het vervelend. Het is er warm, druk en het stinkt. Dan moet je nog vaak overstappen en weet je niet zeker of je op tijd komt. Ik houd het allemaal liever in eigen hand. Nee, de tram is echt vreselijk.”

Dan, Cruijffiaans bijna: “Waarom zou je niet fietsen als je een fiets hebt? Je doet elke dag iets sportiefs en bent lekker in de buitenlucht.” Op de heenweg fietst Justus door het Diemerpark, over de Amstel en dan via de Churchilllaan en de Beethovenstraat naar school. “Onderweg neem ik in mijn hoofd de leerstof door.” Op de terugweg maakt hij na toetsen en de stress van school juist lekker zijn hoofd leeg.

Wind en regen deren hem niet. Kinderen uit zijn klas gaan bij regen met de tram, maar dat vindt hij raar. “Als je een regenpak aandoet, krijg je hooguit wat spetters in je gezicht. Dat is niet erg.” In zijn rugzak bewaart hij altijd een plastic tas. Zodat hij als het onderweg ineens begint te plenzen zijn boeken kan beschermen. Een kwestie van ’s ochtends even bij stilstaan. “Als je er altijd een bij je hebt, dan hoef je er niet meer aan te denken.”

Zo komt het, dat Justus in zijn bijna vierjarige middelbare schoolcarrière nog geen dag niet gefietst heeft. Zelf is hij daar niet verwonderd over. “Fietsen moet een gewoonte zijn.”

Justus (15)
Beroep: scholier
Route: IJburg-Amsterdam Zuid
Afstand: 9,5 kilometer
Fiets: Cortina U2 mét bakkersrek

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Lees hier meer portretten van fietsers.