Advertorial

Onder de Pannen, kamers gezocht: ‘Ze hadden het voor elkaar en dan dondert het in elkaar’

Voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben is De Regenboog Groep op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben. Heb jij ruimte over? Meld je dan, de nood is hoog. Via het project Onder de Pannen worden huurders en verhuurders zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. Zo wordt jouw kamer een kans voor een ander.

“Bij dakloos denk je al vlug aan de alcoholist op dat bankje in het park, maar het gaat hier juist om mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, de zogenoemde economisch daklozen,” vertelt projectcoördinator Tijdelijk Wonen Tamara Kuschel. Hun gemene deler: ze hadden hun leven behoorlijk op de rit maar zijn alles kwijtgeraakt. “Ze raakten bijvoorbeeld na een relatiebreuk in de problemen, of zijn als zzp’er tijdens de coronacrisis hun werk kwijtgeraakt en konden daardoor de huur niet betalen. Het echt gaat om mensen zoals jij en ik, die door omstandigheden hun woning kwijt zijn geraakt en door het tekort aan woningen geen huisvesting kunnen vinden.”

Tamara kijkt ernstig. “In Nederland heb je niet veel tijd om dingen door je vingers te laten glippen. Na drie maanden huurachterstand, zeker in de vrije sector, kom je al in de problemen. Deze groep weet vaak de weg naar de instanties niet goed te vinden, ze hadden het allemaal voor elkaar en dan dondert het ineens in elkaar.”

Onder de Pannen probeert zoveel mogelijk kamers in de stad te vinden en die in te zetten voor mensen met een acute wooncrisis. “Elke Amsterdammer die een kamer over heeft proberen wij te overtuigen om die tijdelijk (maximaal 12 maanden) te verhuren aan een economisch dakloze. Ook mensen die een uitkering hebben kunnen meedoen, zij worden niet gekort. Wij regelen de administratie – het is allemaal legaal, het mag, we werken samen met de instanties – en zorgen voor de contracten. Je hebt er een klein financieel voordeel van, maar je doet het vooral om iemand uit de brand te helpen.”

De verhuurder bepaalt wie er in z’n huis komt, Onder de Pannen steekt veel tijd in matching. “We willen van zowel verhuurder als economisch dakloze weten hoe die leeft en waar die van houdt, zodat we mensen koppelen die goed kunnen samenleven.”

Weinig mensen beseffen hoe stressvol het is om geen dak boven je hoofd te hebben, benadrukt Tamara. “Het mooist is het als je iemand onder de pannen hebt gebracht en na drie maanden weer ziet opbloeien. Je ziet wat een verschil dat maakt, de rust van onderdak en hulp bij orde scheppen.” Dan: “Voor de verhuurder geldt het ook hoor, iemand helpen brengt je gewoon iets.”

De nood is heel hoog, Onder de Pannen krijgt nu 40 aanmeldingen per week. “Hun huis, werk, gezin, alles is weg. Ik heb vaak mensen aan m’n bureau zitten die verzuchten: als je me twee jaar geleden had gezegd dat ik hier zou zitten had ik je nooit geloofd. Het grootste idee achter Onder de Pannen is dat mensen die dakloos worden niet verder afglijden. De problemen van economisch daklozen zijn niet groot genoeg voor crisisopvang, maar ze kunnen ze ook niet meer zelf oplossen. Moeten we dan wachten tot ze wel naar crisisopvang mogen? Dat mogen we niet laten gebeuren.”

Meer weten of heb je ruimte beschikbaar? Neem gerust contact op met Afdeling Tijdelijk Wonen van de Regenboog Groep: 020-5317600. Zie ook www.onderdepannen.nl.