Oost in Bedrijf

‘Novanta haalt het beste in mensen naar boven’

Wie zich stilhoudt kan zwijntjes tegenkomen of hoort het gehuil van een wolf. Roofvogels vliegen voor je uit de berg op en langs ruige graspaden groeien bramen. In hotel Novanta in Borgo di Gello, een verlaten dorp in oostelijk Toscane, kun je magnifiek vakantievieren. Je kunt er wandelen, zwemmen, samen eten en eindeloos veel meer.

Nienke was er afgelopen zomer een week met haar man en twee dochters van 12 en 9 jaar. “Zo bijzonder. Die huiselijke sfeer, heel relaxed en volledig off the grid.”
Novanta is opgericht door vier mannen uit Amsterdam, die proberen er voor hun gasten een droomvakantie te realiseren. Met hulp van scholieren die er een onvergetelijke werkvakantie houden, worden dagelijks drie maaltijden voor de gasten bereid: een ontbijt(buffet), lunch en family style-diner. Aan lange tafels onder de bomen geniet je van vers eten, bereid met streekproducten.

’s Ochtends komt ‘het rode boek’ op tafel en kunnen de gasten zich aanmelden voor de zogenoemde experiences, zoals handboogschieten, de wandeling naar Fabrizio en zijn biologische boerderij en worstenmakerij, wijnproeven, truffels zoeken, messen maken of de escape room. Dat laatste vond Veerle (9) het leukst. “En het zwembad, dat is supermooi.”

Je mag aan alles meedoen, maar het hóeft dus niet. In dit dorp kies je je eigen ritme, grote jeeps staan klaar om je de berg af te rijden, voor bijvoorbeeld een bezoek aan het stadje Arezzo. Je kunt het pad nemen dat langs de rivier naar beneden voert, maar je kunt ook door een oerbos naar boven lopen, naar de top waar bij het klooster de tijd heeft stilgestaan.

“Je bent er heel erg verbonden met de natuur”, zegt Bert (63) die met zijn partner Sita al drie keer in Borgo di Gello is geweest. “Je ziet de zon opkomen, de kleuren veranderen en dieren er hun plek vinden.” Hij is erdoor geraakt, zegt hij. “Het is er fantastisch, het allermooiste. Je bent er dusdanig off the roaddat je het moet doen met de mensen die er op dat moment ook verblijven. Je zit met elkaar aan tafel, waar je de mooiste en spannendste gesprekken hebt. En intussen heel erg lekker eten. Hij lacht even. “Het haalt de druk af van de gekkigheid van hier.”

Martijn beaamt: “Het is zo bijzonder. Je bent afgesneden van de snelle wereld. De weg ernaartoe is al een avontuur. En het is een machtig gezicht als de zon opkomt boven de vallei.” Sita: “Novanta haalt het beste in mensen naar boven.”

Borgo di Gello ligt in Casentino, het minder bekende en weinig toeristische deel van Toscane.Novanta is negentig dagen per jaar open, van half juni tot half september. Buiten het seizoen is het dorp open voor groepen en op aanvraag. Er zijn vijftien kamers te boeken, maar bijvoorbeeld ook een boomhut en een skylodge.

www.novanta90.com

Exclusief beschikbaar
Voor wie een heel dorp wil huren is Novanta ook een geweldige plek. Omringd door bossen is de afgelegen locatie exclusief beschikbaar voor je heisessie, huwelijk of weekend weg met je vrienden.

Advertorial