Oost in Bedrijf

Nieuwe leeropleiding van start in het Flevohuis: ‘Een buitenkans: werken en leren combineren’

In de woonstudio’s van het Flevohuis, waar ouderen omringd door zorg beschermd op zichzelf wonen, wordt in mei een nieuwe leerafdeling geopend. Zij-instromers en mensen met een vooropleiding in de zorg worden hier in anderhalf jaar opgeleid tot verzorgende IG. Daarna hebben zij gegarandeerd een baan. “We zijn op zoek naar enthousiaste medewerkers die leren en werk willen combineren.”

Een verzorgende IG – verzorgen, verplegen en begeleiden – is er voor het welzijn van de cliënten, om ze een fijne dag te bezorgen. “Wat je leert in de opleiding pas je meteen toe, daar krijg je alle gelegenheid voor, vertelt Brigitte Vermeulen, die praktijkopleider van de leerafdeling is. Over de studio’s en de opleiding zegt ze: “Alles is nieuw, het is een mooie frisse omgeving. Met de aanstaande studenten kunnen we hier iets heel moois opbouwen.”

Brigitte brengt enorm veel ervaring mee naar de opleiding. Ze was eerder praktijkopleider en de laatste jaren docent in het mbo-onderwijs. Bij ZGAO is ze terug bij haar oude liefde: “Praktijkopleider zijn zit in mijn hart. Lekker op de werkvloer, dicht bij de mensen die onze zorg nodig hebben, met korte lijnen en veel contact met collega’s en leerlingen. Ik voel me hier als een vis in het water.”

De selectieprocedure is inmiddels van start gegaan, er is plek voor achttien studenten. Vermeulen heeft onder meer al stewardessen, acteurs, kappers en horecamedewerkers naar een nieuwe baan in de zorg begeleid. “Deze week heeft zich een elektromonteur gemeld, een man. Geweldig! Het leuke van zij-instromers is dat ze veel werk- en levenservaring meebrengen, ze kijken met een andere bril. Daar kunnen de medewerkers van ZGAO ook iets van leren.”

De opleiding, een versnelde, duurt anderhalf jaar, met een contract voor 26 uur tot 30 uur per week. Het is werken en leren tegelijk, mét inkomsten. “Alle studenten starten op hetzelfde niveau, en het is voor iedereen, of je nou 20 jaar bent of 54. Als je denkt: ik wil me omscholen, me ontwikkelen, meld je dan. Want het is een dankbaar beroep. Iets kleins voor jou kan voor de verpleeghuisbewoner iets heel groots betekenen.”

De selectieprocedure bestaat uit een kennismaking, een ochtend meelopen en daarna een talentenscan. Als je de opleiding hebt afgerond kan je direct bij ZGAO aan de slag.

Wil je meer weten over deze leeropleiding? b.vermeulen@zgao.nl of bel 06 303 042 54. 
www.zgao.nl.

Foto: Brigitte Vermeulen is praktijkopleider en ze is heel enthousiast. “Dit is een buitenkans, met garantie op een mooie baan bij ZGAO.” 

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 88.