Oost in Bedrijf

Nieuw in Amsterdam, in het Flevohuis: Groepswoningen voor ouderen met christelijke achtergrond

Het team van ZGAO is hartstikke blij dat ze het voor elkaar hebben gekregen. In april gaan er twee groepswoningen open speciaal voor bewoners met een christelijke achtergrond. Het was er nog niet in Amsterdam, en dat bleek een gemis. “Gelijkgestemde bewoners vinden elkaar in muziek, waarden en interesses. Dat is belangrijk in de laatste fase van hun leven.”

Twee gloednieuw verbouwde groepswoningen met een grote woonkamer met keuken en privéslaapkamers voor de bewoners zijn al helemaal klaar. Met een mooie houten vloer, een fijne akoestiek en meer ruimte dan er ooit geweest is. ZGAO-manager Liesbeth Bonis: “We zijn van drie naar twee gangen gegaan, waardoor er meer ruimte is voor de bewoners en voor hulpmiddelen zoals rolstoelen en tilliften.”

Hoe is het zo gekomen? Teamleider Astrid Bakker vertelt: “Er is in Amsterdam een huis voor Surinaamse ouderen en een voor bijvoorbeeld islamitische ouderen, maar voor christenen was dit er niet. Ik ben zelf christen en dacht: als ik ooit de veilige omgeving van een verpleeghuis nodig heb, kan ik nergens in Amsterdam leven zoals ik nu doe. Met dit idee liep ik naar Liesbeth.”
Die zei direct: “Na de verbouwing maken we er ruimte voor beschikbaar. Ik ben afgelopen weken langs allerlei christelijke instanties en kerken in Oost gefietst om ons initiatief bekend te maken.” Waar ze ook kwam, de protestantse of rooms-katholieke kerk, de pinkstergemeente of bij pastoraal werkers, overal werd ze goed ontvangen. “Ons idee is hartelijk omarmd. Er bleek echt behoefte aan, iedereen wil meewerken én samenwerken.” Inmiddels zijn er in het Flevohuis ook delegaties van de Amsterdamse en landelijke ChristenUnie op bezoek geweest.

Astrid: “We bieden bewoners graag warmte en gezelligheid. Alle bewoners, in alle groepswoningen. Iedereen blijft welkom bij ZGAO, dat wil ik graag benadrukken. Er zijn nu alleen twee van de in totaal elf groepswoningen gereserveerd voor ouderen met een christelijke achtergrond. Deze bewoners zullen ook meedoen aan gezamenlijke activiteiten in huis zoals bingo, gymnastiek en de creatieve koffieochtend. Maar in hun groepswoning zijn ze met gelijkgestemden en is er aandacht voor christelijke rituelen.” 

We hopen dat de nieuwe bewoners hun netwerk aanspreken en meenemen, zegt Liesbeth. “Een pastoor of priester is bijvoorbeeld welkom om langs te komen, en we zijn op zoek naar vrijwilligers met een christelijke achtergrond, die bijvoorbeeld Bijbelverhalen willen lezen of met een bewoner naar de kerk gaan.”

Astrid is heel blij dat het gelukt is. “Ik had een wens – dat je zo veel mogelijk kan wonen zoals je gewend bent – en dat die nu uitgekomen is vind ik helemaal geweldig.”

Rondleiding
Wilt u meer weten over de nieuwe groepswoningen van ZGAO of wilt u een rondleiding? Neem gerust contact op met het Cliënt Service Bureau via 020-5925420 of csb@zgao.nl en vraag naar Astrid Bakker.

Foto: Gemeenteraadsleden Sander Huisman en Efraïm Hart, allebei kandidaat van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen, namen alvast een kijkje in de nieuwe woningen. 

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 78.