Oost in Bedrijf

Natuur in niemandsland wordt nu toegankelijk

Precies tussen Amsterdam-Oost en Muiden, van de Oranjesluizen tot aan de monding van de Vecht en het Muiderslot, ligt een oude zeedijk langs het IJmeer. Die voert je langs verborgen plekjes, uitkijkposten en De Krijgsman. Wandelpaden geven je straks toegang tot die nieuwe woonwijk en vroeger ontoegankelijke natuur.

Het is een route die velen best al eens gefietst of gewandeld zullen hebben. Van Amsterdam naar Muiden, langs de baaien, de stranden, de bramenstruiken en altijd met Pampus als ver anker in het IJmeer. Aan de andere kant eerst het kanaal, een park, een fort, de Maxis en de schapen. En dan langs die enorme pluk natuur.

Die ligt op het terrein van de voormalige kruitfabriek, waar woonwijk De Krijgsman verrijst, en was jarenlang onbereikbaar. Maar binnenkort worden vanaf de zeedijk paden aangelegd, op zes plekken, zodat het groen en daarmee de wijk ineens toegankelijk worden voor iedereen die het wil zien.

Je vindt er het jaren oude Kruitbos, met grote bomen en vier kilometer wandelpaden. Stille poelen, grachten, de oude fabrieksgebouwen en ook – straks – prachtige huizen en horeca. In het oostelijke puntje, midden in een groot park, staat de Westbatterij, het robuuste torenfort uit 1852 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Vanaf daar klim je zo de dijk weer op. Hier verrijst als de plannen doorgaan een buitenhaven met ligplekken voor driehonderd schepen, een eind van de wal af. Zodat het strandje dat er ligt in gebruik kan blijven.

Onderweg kom je op de dijk nog van alles tegen. Struinend door het hoge gras duwt Marcus, projectleider van De Krijgsman, net wat takken weg. “Kijk”, roept hij enthousiast zwaaiend. Er doemt een verscholen rotsstrandje op. “Dat is toch uniek? Wie goed kijkt vindt deze verborgen plekjes overal langs de dijk.” Hij wijst richting Amsterdam. “Zie je die stalen uitkijkpost? Er staan er meer, om even stil te staan bij de kustlijn en het oneindige water.”

De lange zeedijk van Amsterdam naar Muiden is een fijne fietstocht, een uitdaging voor Amsterdamse hardlopers, en een heerlijke wandeling in een zonnig weekend.