Wijzen uit het Oosten

‘Mijn Tinder-date tipte mij’

Over grenzen gaat het deze dagen genoeg. Grenzeloosheid mag ook wel eens de aandacht krijgen. Hoe voelt het om echt grenzeloos te zijn? En als wereldburger te leven?

Deze vragen beantwoorden Sameer (33) en Lore (23). Ze kennen elkaar net. Al lijkt dat niet zo. Ze ontmoetten elkaar tijdens een vlucht van Tanzania naar Ethiopië. Een toeristische route.
“Zo dacht de piloot erover, die ons enthousiast vroeg naar rechts te kijken toen we over de Kilimanjaro vlogen.” Ze lachen erom. Het is dagelijkse kost voor de twee reizigers.
“Zo’n paar uur wachten op je volgende vlucht schept toch een band. En we hadden een klik,” aldus Lore.
De reizigersmindset. Gewoon een praatje maken met een vreemde. Wauw. Sameer is niet anders gewend. Hij groeide op in India, verhuisde naar San Francisco en begon daar een start-up met vestigingen in San Fran en Tanzania. Lore komt uit Brugge en is net terug in Europa na een tijdje backpacken in Afrika. Waarom ook niet.
“Maar zondag vertrek ik naar Tsjechië, want daar start ik met mijn master orthopedagogiek.” Hoe zijn die twee dan in godsnaam hier terechtgekomen, op de stoelen van Rumbaba, die knusse koffietent in Oost?
“Mijn Tinder-date tipte mij erover,” babbelt Sameer vrolijk verder. “Oost is zoveel leuker dan het centrum. Mensen moeten hun blik meer openen en naar nieuwe plekken gaan. Momenteel heb ik niet eens een huis.”
Couchsurfen is zijn credo. En hij vertelt mij over initiatieven en eettentjes in mijn bloedeigen buurt die ik nog niet eens ken… Die kleur op mijn wangen, is dat schaamrood of opwinding? Wat een praatje met een vreemdeling niet al kan doen voor een mens. Internationaal Oost. Ik hou van je.

Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.
Meer Wijzen.