Oost in Bedrijf

‘Met mijn tekeningen kan ik uitdrukken wat ik voel’

Van 15 april tot 15 september 2015 is in Dagcentrum Flevohuis aan het Kramatplantsoen De Verbeelding van Oost te zien, een expositie van kunstwerken die zijn gemaakt door bezoekers van het Da Vinci Atelier.

Henk Zuiver, 82 jaar, is één van de exposanten. Er hangen meerdere schilderijen en potloodtekeningen van Zuiver op de expositie, mooie kunstwerken die indruk maken op de bezoekers.
“Kijk, deze tekening heet Necrologie. Een man en een vrouw varen over de rivier, op weg naar de onderwereld. Ik ben de schipper en mijn vrouw is de passagier. Zie je dat kasteeltje rechts, dat is ons sprookjespaleis. Dat sprookje hield op toen mijn vrouw overleed, in 2007, na een ernstig ziekbed. Maandenlang reisden we één dag per week van ons huis in Friesland naar het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, mijn vrouw had kanker.”

Zuiver loopt naar een andere tekening van hem, wat verderop. “Deze potloodtekening heet Afscheid. Twee vogeltjes op een tak, het ene vliegt weg, het andere blijft achter. Het gaat over het afscheid dat ik van mijn vrouw moest nemen. Ik kon haar niet zeggen hoeveel pijn me dat deed. Met deze tekeningen kon ik dat wel. Mijn vrouw begreep dat. Ze heeft de tekeningen gelukkig gezien voordat ze overleed. Ze vond ze mooi.”

Schildersezel
Zuiver woont al enkele jaren zelfstandig in een seniorenwoning in de Von Zesenstraat. “Ik noem dat mijn vogelkooitje. Een tweekamerwoning, pal tegenover de Dappermarkt. Niet groot, wel knus. En altijd rumoer om me heen, met de markt voor de deur.”

Twee dagen per week bezoekt hij het Dagcentrum, dat onderdeel uitmaakt van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO). “Dat is heel ontspannend. Ik heb er kameraden waarmee ik praat over wat we aan het maken zijn en welke technieken we daarbij het beste kunnen gebruiken. Ik ben nu met een paar mozaïeken bezig, dat is nieuw voor me. Ik hou ervan om mooie dingen te maken, mijn hele leven al. Het kost me ook geen moeite, het groeit vanzelf onder mijn handen vandaan. Ik heb veel fantasie, de ideeën komen vanzelf bij me op.”

In zijn keuken in de Von Zesenstraat staat een schildersezel waar hij uren aan kan zitten. “Soms tot diep in de nacht. Maar ik blijf altijd kritisch op mijn werk. Voor dit schilderij met rode rozen – Zuiver loopt er naartoe – maakte ik eerst wat potloodschetsjes. Dat laat ik dan een paar weken staan, omdat ik erover wil nadenken, en uiteindelijk ga ik verder, en schilder ik het af met olieverf. Mensen vinden het mooi wat ik maak, maar ik hoef er niets mee te verdienen. Ik geef ook veel weg. We leven in een materialistische maatschappij, maar daar doe ik niet aan mee. Deze tekening van een doodsvogel wil ik aan Bert Keizer geven, de verpleeghuisarts hier. Als dank voor alle goede gesprekken. Ik ben geen man van woorden, maar met mijn tekeningen kan ik uitdrukken wat ik voel.” -advertorial-

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Lees hier de andere verhalen van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en acitiviteiten bij ZGAO.