Column

Marcel van Roosmalen: ‘IJswinkel’

Bij het turnen in de sporthal was een vader die ook wel eens in Amsterdam kwam. Hij vatte voor mij de stad samen. ‘In de Kalverstraat kun je lekker vanille-ijs kopen. Voor de rest is het daar niets bijzonders.’
Ik vond het een bijzondere kijk op Amsterdam en zei dat je in Wormer nergens een vanille-ijsje kon kopen.
Toen ik met twee kinderen in Amsterdam was stelde ik voor om naar de Kalverstraat te gaan voor heerlijk vanille-ijs. Twee keer op en neer gelopen, geen ijswinkeltje gevonden. 
Later kwamen we elkaar tegen bij de opticien, de opticien in Wormer is overigens beter dan veel opticiens in Amsterdam. Hij begon meteen te roepen dat je in Amsterdam in de Kalverstraat lekker vanille-ijs kunt kopen, twee euro. Ik zei dat ik het winkeltje niet had kunnen vinden. De naam stond in zijn telefoon.
‘HEMA,’ zei hij, ‘ze hebben er ook worst.’