Mijn fiets en ik

‘Het lijkt soms wel op vliegen’

Hij spaarde voor een nieuwe auto, toen Arthur ineens bedacht: “Weet je wat? Ik koop voor dat geld juist een nieuwe fiets.” Zijn Bianchi Oltre is geen goedkoop exemplaar, maar elke cent waard. Waarom? “Het is mijn belangrijkste vorm van transport.”

Want weer of geen weer, Arthur stapt altijd op. Fietsen is vooral heel lekker, vindt hij. “Ik maak jaarlijks meer dan 15.000 kilometer, ik heb een gps-meter op fiets waarmee ik dat bijhoud.” Dat is belangrijk vanwege het onderhoud. Want na 3.000 km., weet Arthur, moet de ketting vervangen worden.

Zo’n twintig jaar geleden stond hij in een file op de A9. “Het was in mei, mijn oog viel op een racefietser op een dijk. Shit, dacht ik. Dat had ik kunnen zijn. Het weekend erna heb ik een racefiets aangeschaft.” Zijn instelling is door de tijd heen ook veranderd. “Ik rij écht liever in de regen dan dat ik stilsta staan in een file.”

Ik heb altijd flinke afstanden afgelegd voor mijn werk, maar deze route is met afstand de mooiste.” De weg loopt van woonplaats Santpoort-Noord door het schilderachtige Spaarndam en het groen bij Halfweg via Sloterdijk de stad binnen. Vanuit West fietst hij langs CS en het Oostelijk Havengebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar IJburg. “Dat laatste eindje zou korter kunnen, maar dit fietst lekkerder. Het is mooier en er rijden minder auto’s. Ongemerkt ben ik heen en terug ruim twee uur per dag buiten.”

Arthur kiest voor de mooiste route, maar fietst het liefst zoveel mogelijk rechtdoor. “Ik hou wel van ‘niks’ onderweg. Zoals lange stukken langs het kanaal. Saai, zeggen veel mensen. Juist niet!, vind ik Met je verstand op nul, als je echt in die cadans komt, lijkt het soms wel op vliegen.”

Onderweg vallen, nog los van het wisselen van de seizoenen, altijd wel nieuwe dingen op. Vogels, of mooi licht. Of de geur van gemaaid gras, hooi, bloemen langs de dijk. “Ik stop wel eens om een foto te maken.” Lachend: “Daar kan ik anderen jaloers mee maken.”

Hij vindt het een goed idee om woon-werkverkeer per fiets te stimuleren. “Ik denk dat het werkt dat je wat je fietst ergens terug kan vinden op een sympathieke manier, zoals in de Ring-Ring App. Het zou mensen over de streep kunnen trekken.” Elke automobilist die besluit te gaan fietsen is winst.

Naam: Arthur Visser
Beroep: systeembeheerder
Route: Santpoort-Noord – IJburg
Afstand: 30,5 km heen en 30,5 km terug, iedere werkdag
Fiets: Bianchi Oltre, ‘eigenlijk mijn auto’

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Lees hier andere portretten van fietsers.