Advertorial

Langer zelfstandig wonen, Verpleegzorg Thuis is meer dan zorg alleen

Het aantal ouderen dat thuis woont en zorg krijgt van ZGAO groeit hard. Naast de twee teams die van oudsher Thuiszorg bieden, groeit het aantal medewerkers dat Verpleegzorg aan huis biedt. Bij Verpleegzorg Thuis is er behalve verpleging en verzorging ook tijd om te helpen in het huishouden en om leuke dingen te doen.

Roos is teamleider van de teams die Verpleegzorg Thuis bieden in de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied en Watergraafsmeer. “Het blijft bijzonder om te zien wat extra aandacht en tijd voor invloed hebben op het welzijn van ouderen. Door gezelschap, maaltijdservice, verpleegkundige zorg en huishoudelijke hulp te bieden, zorgt ons team ervoor dat iemand de ondersteuning krijgt die precies aansluit bij wat nodig is. De invulling van de zorg verschilt dus per persoon.” 

Een van de cliënten woont in de Flevoflats aan het Kramatplantsoen en heeft een zogenoemde VPT-indicatie 5 VV, waarbij er gemiddeld 16,5 tot 20 uur per week te besteden zijn aan zorg en ondersteuning. Roos: “We hebben tijdens het intakegesprek met de cliënt en haar dochter uitvoerig besproken welke behoefte er is en hoe wij zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Deze mevrouw gaat nu bijvoorbeeld drie keer per week naar de dagbesteding in Dagcentrum Kramat. Iemand van ons brengt en haalt haar weer. Ze geniet van de activiteiten en het onder de mensen zijn. Ook tijdens de maaltijd is ze liever niet alleen, daarom is er altijd iemand om haar gezelschap te houden. Dankzij deze hulp lukt het om op een prettige en verantwoorde manier nog thuis te wonen.”

Verpleegzorg Thuis wordt door familie als een opluchting ervaren. Een professional neemt de coördinatie van de ondersteuning over. “We zijn als kinderen ongelooflijk blij met de zorg, aandacht en liefde die onze moeder krijgt,” aldus de dochter. “De medewerkers die bij mijn moeder komen zijn betrokken en denken mee over de kwaliteit van zorg én de kwaliteit van leven. Er wordt veel gelachen en gekeuteld, en als ik net warm eten heb gemaakt schuift de zorgmedewerker weleens aan.” Met een ontspannen gezicht: “Mijn moeder leeft echt op. Er is een goede communicatie over de dagelijkse zorg. Bovendien zijn de medewerkers voortdurend bezig te bedenken hoe ze mij kunnen ontlasten: ‘Een afspraak bij de dokter? Wij kunnen met haar mee hoor’.”

Verpleegzorg Thuis valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en heet Volledig Pakket Thuis. Hiervoor is een indicatiestelling nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). ZGAO kan adviseren en helpen bij het aanvragen van de indicatie.

Wil je meer weten over Verpleegzorg Thuis? Neem contact op met het Client Service Bureau via 020-5925420 of csb@zgao.nl.

Foto: Roos met links van haar collega Sandhya: “Het blijft bijzonder om te zien wat extra aandacht en tijd voor invloed hebben op het welzijn van ouderen.”

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 100
www.zgao.nl