Leipe Slib

Lamme heup

‘Als jij direct na schooltijd komt helpen afgraven en egaliseren, kunnen ze onder het gemaal straks al beton storten. Je móét komen helpen.’ Een appje van de man, die zelf geplaagd wordt door een lamme heup. Het is 1 april en ik denk eerst dat hij een geintje maakt. Kom zeg, ik heb wel wat beters te doen en bovendien heb ik gisteren nog een geul gegraven voor de pijpen van Nuons stadswarmte. Ik spitte over vijf meter tot grondwaterniveau en ben daar nog niet helemaal van hersteld.

Maar het is geen grap en niet veel later vind ik mezelf in hurkzit ónder het toekomstige Stamhuis terug, met schep en schuifbalk. De bouwjongens uit Brabant kijken het vilein lachend aan. Het is gewoon een kwestie van kostenbesparing, roept de man maar steeds. ‘Wat we zelf kunnen doen, zullen we ook zelf doen.’
Maar jij weet nu hoe die kostenbesparing afliep. Met een lamme heup en een spittende vrouw.

Als de betonnen buitenvloer er dan ten slotte ligt, voel ik toch trots.

2 april
Blote poten
Totaal ontspannen en hersteld van alle zware arbeid fiets ik de volgende ochtend opnieuw naar de bouwplaats. Bij aankomst staat de man alweer met wijd opengesperde neusgaten bij het hek. ‘Het gaat hier helemaal mis,’ snatert hij. Ik kijk, maar kan zo snel geen ongeluksplek ontdekken. Uit de zuidsleuf komt een katrol omhoog, een bouwman met billenspleet grijpt de eraan bungelende lege haak.

Er bleek een ‘kelder’ aan te hebben gehangen, die nu op een compleet verkeerde manier in de vers gestorte cementvloer is gesijpeld. Die kelder, moet je weten, is een van de ludieke vondsten van de man, een van zijn paradepaardjes, die hij beter bewaakt dan zijn eigen kinderen.

De bouwmannen blijven gelukkig wel rustig, zoals het bouwmannen betaamt. Hun oplossing zit ’m er kort gezegd in dat ze zich met blote poten in het kleffe cement laten zakken en emmer voor emmer cement gaan afvoeren.

De kelder kwam recht, de man werd weer rustig.
Kelder

5 april
Papierwinkel
Stadsdeel Oost staat ons met raad en daad bij. Dat is echt heel fijn.

14 april
Hoogtepunt
Een dak! Een dak! We hebben een dak. Een echt dak, van glas en staal. En het is mooi man. Meer zeg ik daar nu niet over, kom zelf maar eens kijken.

Wat eerder gebeurde.

Geul gravenIn progressLeipe foto werklui