Oost in Bedrijf

De Krijgsman Muiden, nieuw woongebied onder de rook van Amsterdam

Pal naast oostelijk Amsterdam verrijst een nieuw woongebied: De Krijgsman Muiden. Op het terrein van de voormalige kruitfabriek worden dertienhonderd woningen ontwikkeld, tussen de aloude bomen van het productiebos. Met schitterende gebouwen van die fabriek en de Stelling van Amsterdam als historische blikvangers. Op zaterdag 17 juni is er een Open Dag.

Als een stapsteen tussen vestingstadje Muiden en Amsterdam, zo ligt het gebied. De geschiedenis is er voelbaar. Veertien jaar geleden werd de fabriek gesloten, vorig jaar is het bestemmingsplan voor de wijk onherroepelijk geworden. Marcus Wieringa, projectleider, zegt: “Dat betekent dat een ontoegankelijk en voorheen gevaarlijk gebied toegankelijk wordt voor bewoners. Daarmee gaan ook de deuren open naar rijke historie en prachtige, ongerepte natuur.”

Op het terrein staan veel gebouwen van de fabriek , zoals het oude ketelhuis, de directeurswoningen, de kruitopslagloodsen en een fort van de Stelling van Amsterdam. Dit cultuurhistorisch erfgoed wordt gerestaureerd en in ere hersteld. Er kan straks zowel gewoond als gewerkt worden.

Wandelen door het bos
De 126 fabrieksgebouwen stonden ver uit elkaar, dat moest zo vanwege explosiegevaar. Ertussen lopen de zogeheten productiepaden. Ook die worden in stijl hersteld en als lange wandelpaden dwars door het bos en langs de vaart en het IJmeer in het woongebied geïntegreerd. “Door het productiebos – ten tijde van de fabriek was er hout nodig voor houtskool, een onderdeel van kruit – is het hier nu nog heel groen.”

Ook water speelde een belangrijke rol destijds, voor transport. Het bestaande water op het terrein wordt doorvaarbaar gemaakt. Zo kun je via de wijk op de Vecht komen, en op het IJmeer. Er is een strandje en aan een buitenhaven wordt gewerkt.

Naar verwachting wordt in het vierde kwartaal 2017 begonnen met heien voor de 140 woningen van Fase 1. Tachtig procent hiervan is al verkocht. In totaal is er ruimte voor dertienhonderd woningen – vrije sector en koop vanaf 260.000 euro – en 25.000 m2 voorzieningen, waaronder een brede school, een supermarkt en een pannenkoekenhuis. Tijdens de Open Dag kun je voorproeven. Ook nieuwsgierige ondernemers zijn van harte welkom op 17 juni om de mogelijkheden te onderzoeken.

“De Kriigsman is zo mooi omdat je hier echt buiten woont”, zegt Wieringa. “Het is puur, en dicht bij de stad én vestingstadje Muiden, op struikelafstand van de beroemde sluis. Hier is voor iedereen wat.”

Open Dag 17 juni
Op zaterdag 17 juni is het terrein tussen 10.00 en 14.00 uur opengesteld voor geïnteresseerden. Het thema die dag is Kids Experience. In het voormalige ketelhuis en de smederij – beide schitterende gebouwen – komt een pop-up pannenkoekenrestaurant van de toekomstige exploitant: Pancakes Plus.
Op deze dag kun je het spannende terrein, waar je het verleden nog kunt ruiken, te voet of in een Landrover bezichtigen. Je kunt gaan voor de nog beschikbare woningen van Fase 1, maar het is ook een unieke gelegenheid alvast een indruk op te doen van de vierhonderd woningen van Fase 2, die momenteel door vijf verschillende architecten getekend worden.

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen. Op Facebook, ‘De Krijgsman Muiden’, en de website vind je actuele gegevens over het programma. Kom op 17 juni langs bij De Krijgsman om een kijkje te nemen en deze nieuwe wijk te ervaren.

De Krijgsman Muiden informatiehuis: Kruitpad 15, Muiden.
www.dekrijgsmanmuiden.nl.

Advertorial