De Club

Kookclub De stek slaat een brug tussen psychiatrie en samenleving

De zelfgemaakte vlag wappert aan de gevel van De Stek – het steunpunt van zorginstellingen Mentrum, Cordaan en de Osiragroep aan de William Barlowlaan 1. Binnen zijn bijna alle zitplaatsen aan de twee grote tafels bezet. Iedere dinsdagavond om zes uur gaan psychiatrisch patiënten, cliënten met een verstandelijke beperking en buurtbewoners aan tafel bij de kookclub op het Steigereiland.

Vier jaar geleden startte de kookclub op initiatief van Mentrum, Cordaan en cliënt Gaya, de eerste kok van De Stek. Elsa van der Kooy, kwartiermaker van Mentrum: “Gaya wilde graag koken voor een groep mensen. Dit is het eerste cliëntgestuurde project van Mentrum.” Wekelijks komen zo’n 15 tot 24 mensen bij elkaar om voor vijf euro per persoon een driegangendiner te nuttigen. Van der Kooy: “Doel van het project is om een brug te slaan tussen psychiatrie en samenleving. Dat gaat goed: de vaste gasten zijn een mengelmoes van cliënten, vrienden of familie van cliënten, buurtbewoners en hulpverleners. Soms ontstaan er zelfs vriendschappen.”

De vrijwilligers die meewerken in de kookclub – allemaal cliënten van de zorginstellingen – krijgen regelmatig complimenten van de gasten. Vandaag op het menu: Indiase currysoep, masala van rundvlees en spinazie met rijst en vanillevla toe. “Lekkere soep, Ronald,” zegt Jeanet, een oudere Surinaamse dame, tegen de kok. Zijn assistent Rob schept voor haar altijd bewust kleine porties op; hij weet dat ze geen grote eter is. “Maar ik vind het altijd heel lekker hoor,” lacht Jeanet. “Bovendien is het dichtbij. Ik woon hierboven, dus ik hoef alleen maar de lift in te stappen en ik ben er.”

Stilletjes genieten de gasten van hun maaltijd. “Je hebt mensen die nooit hun mond opendoen, die gaan gewoon direct na het eten weg,” zegt Mathilde, die De Stek wekelijks samen met haar moeder bezoekt. “Maar bij de koffie wordt er wel gekletst hoor,” zegt Natasja. De vrijwilligster geeft een kan water door. Alcohol wordt niet geschonken in De Stek. Van der Kooy: “Veel cliënten hebben alcoholproblemen gehad. We maken het ze niet onnodig moeilijk.”

Na het eten roken de kok en zijn maatje buiten een sigaret. Koken is Ronalds grote passie. Ook in het dagelijks leven werkt hij als kok. Sommige gasten geven hem bij het verlaten van De Stek een schouderklopje. Ze gluren bij de uitgang nog even naar het menu van volgende week. Ronald: “Ik stel het helemaal zelf samen.” Aan verzoeknummers doet hij niet. “Ze vinden het toch altijd lekker wat ik kook.”

Wilt u een keer op dinsdagavond om 18.00 mee-eten bij De Stek? Reserveer maandag vóór 12.00 uur via telefoonnummer 06-29402039, of mail naar: elsa.vander.kooy@mentrum.nl.

De ruimte is ook te reserveren voor bijeenkomsten en partijen.

Tekst: Dieuwertje Mertens

8 Reacties

  1. en dit is de onze stek die per 31 dec moet sluiten ,waar wij met heel veel plezier koken ,en waar heel veel meer wordt gegeven aan activiteiten ,voor de bewoners van ijburg .en waar we heerlijk ons zelf kunnen zijn, en ook voor de buurt .we hebben bijvoorbeeld vorig jaar met de blauwe school ,met de kinderen heerlijk gemozaiekt ,er wordt bij ons pannenkoeken gebakken we doen catering enz .dat houdt dan allemaal op te bestaan vanwege geld kwestie,s heel jammer ik hoop dat er mensen zijn die achter ons staan en zeggen de stek moet open blijven groetjes els

  2. DIt gaan we toch niet laten gebeuren? IJburg kan niet zonder zoiets als De stek. Wie heeft dit besloten? Laten we dit uitzoeken.

  3. Ik zelf ben vrijwilliger in de Stek,doe dit ongeveer 3 jaar,er zijn er die er langer zijn.We willen voor de clienten en buurtbewoners iets betekenen,en dat doen we ook.Er is van dinsdag tot vrijdag 10.30 een inloop,staat de koffie en thee kaar.Dinsdag Koken wij met ons team.heerlijke gerechten voorgerecht hoofdgerecht nagerecht en dan koffie of thee naar wens.Kinderen zijn ook welkom,we doen er ook activieteiten,catering en vrijdags de buurtborrel van 4 tot 10 uur.Gezellig wat soep eten en chipjes en van alles.Af en toe een film of karoka zingen,dus we kunnen niet sluiten vinden wij,we gaan er wat aan doen.We laten het niet gebeuren..groetjes Marion

  4. Hallo allemaal ik ben heel blij om te zien ,dat er mensen zijn die de stek een warm hart toe dragen. Het is volgens mij wel definitief,we hebben het slechte nieuws gisteren te horen gekregen,we zijn er echt kapot van ,ook omdat wij met plezier ons kook groepje hebben ,en heel veel buurt bewoners het erg gezellig bij ons vindt,maar het wordt denk ik te duur,maar wat ik zelf om me heen zie,op ijburg waar ik zelf woon ,dan komt het waarschijnlijk leeg te staan en het blijft leeg dus het heeft totaal geen meerwaarde .
    We hebben veel activiteiten ,wat ik begrepen heb dat het plan van activiteiten net klaar is ,cursussen cupcake,s bakken, naai lessen, maken en verstellen, voetbal avonden buurtborrel op de vrijdag grafiche diens computerles , nederlandse les, ook voor de buurt bewoners .dus al met al echt jammer .maar we gaan door ,om de stek open te houden groetjes els Drent .

  5. Ik wou jullie toch even weten ,dat we goed nieuws hebben de stek gaat nog niet dicht dus dat is een giga meevaller ,we gaan gewoon door in 2113 ik zou zeggen kom eens lekker bij ons eten op de dinsdag 5 euro een 3 gangen diner en allemaal vers dus je kan bij mij bestellen via mail etenbijdestek@hotmail .com tot de stek groetjes els

Comments are closed.