De Club

Koers 30 – activiteiten voor senioren

“Wij maken het gezellig” – De senioren van de WIBO-woningen (Wonen in beschermde omgeving) in blok 30 kregen een paar jaar geleden van de sociale woningbouw een ruimte tot hun beschikking: Koers 30. “Maar we zijn niet kinderachtig hoor. Iedereen op IJburg boven de 55 is welkom,” zegt Akke Mulder.

Samen met Iep de Haas organiseert zij activiteiten als koersbal, computerles, bingo en yoga. Wekelijks maken dertig à veertig senioren gebruik van de ruimte. “Er zijn ontzettend veel ouderen op IJburg. Vaak zijn ze heel eenzaam. Hier kunnen ze terecht. Ze moeten alleen nog even over de streep getrokken worden.” “Voor de spelletjes- en handwerkmiddag op maandag zijn we nog hard op zoek,” zegt De Haas. “We zoeken met name heren voor het klaverjassen. Dames mogen ook hoor.”


“Klaverjassen, mij niet gezien. Laat mij maar lekker knutselen,” zegt Mulder. Ze laat het scrapboek zien dat ze maakte voor haar kleinkinderen na een reisje naar Disneyland. “Dit is mijn eerste scrapboek. Toen was ik nog niet zo creatief als nu.” “Het komt uit Amerika,” zegt Hennie Vink, een vaste klant op maandag. Zij heeft ook een paar van die boeken gemaakt. Vandaag werkt ze aan haar 3D-kaarten, alvast voor kerst volgend jaar.


Mulder: “In principe neemt iedereen z’n eigen spulletjes mee.” “Maar we beïnvloeden elkaar wel,” zegt Vink. Rina Bouquet laat een 3D-kaart van haar kleindochter zien. “Leuk, hè?” Vandaag gaat ze rummicubben met De Haas, die besluit nog maar een kopje thee te zetten.


Mulder: “We gaan ook wel eens gezellig uit eten. En we hebben bijvoorbeeld een boottocht gemaakt naar Volendam.” “En een weerribbentocht,” vult Vink aan. Mulder: “Vaak betalen wij dan het eten. We vragen voor koffie of thee altijd een euro. Voor deelname aan koersbal, betaal je vijf euro per maand. Maar daarvoor krijg je ook koffie of thee én een koekje.”


Ze lacht: “Wij maken het gezellig hoor. Eigenlijk zijn we allemaal vrienden van elkaar geworden.” Bouquet knikt: “En je kan je ei kwijt.” “Je mag doen waar je zin in hebt en als je geen zin hebt om te knutselen of spelletjes te spelen, kom je toch gewoon lekker kletsen. Dat mag ook,” zegt Mulder.


Spelletjes en knutselen maandagmiddag 13.30–15.30 uur, Lumièrestraat 83. Benieuwd naar de andere activiteiten van Koers 30? Bel Akke Mulder voor meer informatie: 020–6141456.