Wijzen uit het Oosten

‘Klim ergens in, gewoon omdat het kan’

Het woord ‘halfbakken’ komt in het woordenboek van Nedoui Omar (65) niet voor. Zijn doorzettingsvermogen is onuitputtelijk en hij heeft een ijzeren discipline. Sport is zijn middle name. De onlangs gepensioneerde maakt een kalme, en fitte indruk, zeker gezien het feit dat hij gedurende het interview zo ongeveer voortdurend op zijn kop hangt. “Ik sport elke dag,” vertelt hij. En hij kan het iedereen aanraden, want hij is naar eigen zeggen nooit ziek.
Omar tovert in het zonnetje het kinderklimrek om tot een uitdagend fitnessapparaat. Op het pleintje staan ook ‘echte’ sporttoestellen, je kunt een heel circuit doen. Helaas zijn een paar van de onderdelen stuk. Omar heeft al gebeld met de inrichters van de buitenruimte. Tot nu toe zonder resultaat.
“Ik ren zelfs in het Oosterpark bij sneeuw en ijzel.” Niet veel mensen doen hem dat na. Hangend in het klimrek: “Ik voel me een kind.” Inderdaad, zijn voorkomen zou de 65 jaren die hij op de teller heeft niet snel verraden. Nu hij met pensioen is heeft hij des te meer tijd om te sporten. De zomer belooft veel goeds: “In Tétouan (Marokko, red.) spring ik zo de zee in. Mensen denken, waar blijft die man?” Een kopje thee met de bemanning van een grote boot, en dan zwemt hij terug naar de kust. Dat is nog eens wat anders dan het Sportfondsenbad. “Klim ergens in. Gewoon omdat het kan.” Met een vriendelijke knipoog voegt hij eraan toe: “Niet lui zijn.”

Lees hier de andere Wijzen.