Oost in Bedrijf

Kids Aktief, een sportieve en gezonde BSO op Zeeburgereiland. ‘Dit is de mooiste sportlocatie van Amsterdam’

Midden in de Sportheldenbuurt, met uitzicht op het urban sportpark, opent in januari Kids Aktief. Deze buitenschoolse opvang voor kinderen tussen 4 en 12 jaar vestigt zich in de splinternieuwe sporthal. “We leren elke week een andere sport, maar gaan ook tuinieren of dj’en. En we gaan veel naar buiten. Alle kinderen willen buiten spelen.”

Manouk van Oordt en Mano van der Blom zijn de oprichters van Kids Aktief. Ze voetballen samen, toen al en nu nog steeds. Ze begonnen in 2011 en runnen nu diverse sport-BSO’s, zwemschool Kids Aqua, United Foundation en de sportvakantiekampen. Ze werken onder meer samen met Nike en de afdeling Bewegingswetenschappen van de VU. Manouk: “Op de BSO van mijn dochters ging het er best passief aan toe, vond ik. Kinderen hebben behoefte aan bewegen en naar buiten gaan, zeker na een dag op school. We hebben opgezet wat we zelf misten.”

Hij laat intussen de lichte ontvangstruimte op de begane grond zien, die ze Jonge Helden zullen noemen. “Vanaf hier lopen we zo naar de buitensportvelden en het urban sportpark met die enorme skatebaan.” Manouk gaat met zijn neus tegen het raam staan. “Toen we het hier zagen wisten we: dit is onze plek. Je krijgt een stadionachtig gevoel, met de huizen die rond het sportpark zijn gebouwd.”

Op de eerste verdieping showt hij eerst een kleine zaal, die een multifunctionele sportruimte wordt. “Gericht op fitness, waar ook volwassenen terechtkunnen. Kinderen kunnen hier klimmen, hun motoriek ontwikkelen.” Op deze verdieping zijn ook de drie grote sportzalen, met vanuit de derde zaal weer dat magnifieke uitzicht op het sportpark.

Het plan dat ze pitchten bij de gemeente, zegt Mano, behelst ook een maatschappelijke component. “We gaan onder andere sport voor ouderen organiseren, met het idee dat de kinderen en de ouderen samen kunnen optrekken, elkaar verhalen kunnen vertellen. En we gaan een project opzetten voor jongeren, in samenwerking met jongerencoach Sinan Kelebek.” Via hun foundation brengen ze zulke maatschappelijke projecten onder andere in Noord al in de praktijk.

Kids Aktief werkt met gediplomeerde sportinstructeurs. Zoals Richard Compaan, die locatiemanager wordt van de vestiging op Zeeburgereiland. Hij zegt: “We werken met vaste programma’s. Iedere week doen we een andere sport, denk naast voetbal, tennis en hockey, ook aan bijvoorbeeld yoga en boksen.” Ook wordt er aan theater, dj’en en koken gedaan. “Bij ons draait het om bewegen in de breedste zin, om het ontdekken van interesses en talenten. We hebben onze eigen kok, we eten altijd gezond.”

Elk kind krijgt een sporttenue (een broek, een shirt en een trainingspak), dat elke nieuwe dag weer schoon klaarligt. Mano: “Ouders hebben er zo geen gedoe van en met deze outfit kunnen we goed naar buiten, ook in de winter.” 
Het team van Kids Aktief is enorm geïnspireerd door de locatie. Manouk: “Dit is de mooiste sportlocatie van Amsterdam.”

Meer weten? www.kidsaktief.nl.

Foto: Manouk van Oordt, Richard Compaan, Loïs Adema, ook locatiemanager bij Kids Aktief, en Mano van der Blom.