Kijk op de wijk

Kickbokskampioen op de Schellingwouderbrug

Tyjani, ook wel ‘The Champ’ genoemd, is nog maar 13. Toch traint hij met de grote jongens mee. Omdat hij talent heeft, zegt zijn trainer. De jonge Amsterdammer werd dan ook al vier keer Nederlands kampioen kickboksen. Voor zijn sport moet alles wijken. “En voor school,” vult hij aan.

Het is zondagochtend, half elf. Op de Schellingwouderbrug tussen het Zeeburgereiland en Schellingwoude is het uitkijken geblazen. Wielrenners en hardlopers stuiven voorbij. Zo ook Tyjani en zijn trainingsmaten van sportschool Pancration uit Amsterdam-Noord. Het zijn opvallende verschijningen. Dan kan door hun zwarte trainingspakken komen. Maar ook door hun brede schouders.

Tyjani is een van hen. Een supertalent, die in het dagelijks leven met de bus en de tram naar het IJburg College gaat. “Ik doe VMBO-t en dat gaat goed.” School is belangrijk voor hem. Net als sporten. Voor die twee dingen moet alles wijken. Ook als zijn vrienden vragen of hij mee gaat chillen. Goed, heel soms doet hij dat wel even, uit school, op IJburg een beetje rondhangen. Maar meestal gaat hij gewoon naar huis aan de dijk in Nieuwendam. Om huiswerk te maken en te trainen.

Hij is een zachte lieve jongen, zegt trainer en kickbokskampioen Marcello alias ‘Black Panther’ die ook meeloopt. Maar niet in de ring. Dan kan Tyjani iedereen aan. Niet voor niets deed de 13-jarige viervoudig kampioen tijdens de laatste NK mee in de categorie voor 15-jarigen. “Hij heeft gewoon talent.”

Het hardlopen hoort erbij. Om de week joggen ze op zondag met zijn allen ruim een uur. Ook hier doet Tyjani mee met de grote jongens, omdat hij zo goed is. Lopen is belangrijk. Want je kunt nog zoveel techniek hebben, als je geen conditie hebt, ga je vanzelf neer. Verder doet hij aan sparren, techniektraining en krachttraining. Zo’n vier tot vijf keer per week.

Dan is het tijd om terug te gaan, over de brug richting Noord. Zondag 30 januari staat Tyjani’s eerste wedstrijd van 2011 op het programma. Een losse partij, in Schagen. Of hij er klaar voor is? Reken maar. Hij heeft dan ook maar een doel zegt hij, ineens met een stralende lach. “Op een dag wil ik in Japan in de ring staan.”

Foto:
De trainingsclub van kickbokskampioen Tyjani ‘The Champ’ (op de voorgrond) op de Schellingwouderbrug. Verder, v.l.n.r.: Marcello ‘Black Panther’, Ali, Bryan, Hicham, Elmo ‘Electrician’ en Ruiz ‘Playboy’.