Oost in Bedrijf

Kerstmarkten en veel muziek in december

Jitka van Meel (34) is activiteitenbegeleidster in verpleeghuis De Open Hof. Ze doet haar werk met drie collega’s, in het Flevohuis werken nog vier activiteitenbegeleiders. “Wij zijn er voor het welzijn van de bewoners. Voldoende vertier en gezelligheid bieden, dat is waar wij ons best voor doen.” De activiteiten variëren van een potje koersbal en een maandelijkse bingo tot een fietstocht op de duofiets en wandelen. “In december maken we het extra gezellig in huis.”

“Het gaat om activiteiten waar bewoners samenkomen”, zegt Jitka. “Maar we kijken ook naar individuele wensen. Als een bewoner aangeeft dat hij graag wil vissen, proberen we dat te regelen. Daarvoor wordt dan een vrijwilliger gezocht die ook van vissen houdt.” Want: Vrijwilligers zijn onmisbaar in de ouderenzorg. Neem de mensen van het reclamebureau uit de buurt. Elke week nemen ze in hun lunchpauze een groep bewoners mee uit wandelen. “Dat is heel mooi.”          advertorial

Vandaag is een aantal bewoners op pad naar de kerstshow in Tuincentrum Osdorp. “We gaan zoveel mogelijk naar buiten, hoe koud het ook is.” Er is hier sowieso veel aandacht voor bewegen. Of het nu kleine dingen zijn zoals zelf je jas aantrekken en koffie voor een medebewoners inschenken of grote dingen als een potje koersbal, bewegen wordt gestimuleerd omdat het voldoening geeft.

Ook worden er artiesten in huis gehaald, want muziek stemt vrolijk. Zo komt er in december een shantykoor, is er kerstsamenzang en treedt er een bariton op. “December is ook bij ZGAO een bijzondere maand. Met oud en nieuw maken we een feestje, en op de kerstdagen wordt er uitgebreid gekookt. Overal, en dus ook hier, is dit een tijd van samenzijn en saamhorigheid. Familie en vrienden zijn van harte welkom om aan te sluiten bij onze activiteiten, en om mee te eten.”

Activiteitenbegeleiders ondersteunen de bewoners om te doen wat ze graag willen. Dat maakt haar werk mooi, vindt Jitka. “Je leert elkaar echt kennen. Wat kan iemand nog, en wat kan ik daarin betekenen? Ik hoop dat ik zo een bijdrage kan leveren aan iemands leven. Dat hoeft niet zwaar of moeilijk te zijn, het kan ook iets kleins zijn.”

Zo staat vandaag de wekelijkse creatieve middag op de agenda, de tafel ligt vol glimmende decoratie. “We gaan leuke dingen maken voor kerst.” Eerder al zijn in De Open Hof, net als in het Flevohuis, samen met bewoners en vrijwilligers de kerstbomen versierd. Jitka: “Het is de tijd om samen te zijn en samen te doen.”

Kerstmarkten op 14 en 16 december
Op 14 december is er een kerstmarkt in het Flevohuis, en op 16 december in De Open Hof. Met kramen vol kerstspullen en cadeautjes, en lekkers zoals poffertjes en glühwein. Voel je welkom; kom lekker kijken, eten en drinken.
●14 december: Flevohuis, 10.00–16.00 uur, Kramatplatsoen 263.
●16 december: De Open Hof, 11.00–15.00 uur, Fahrenheitstraat 115.
www.zgao.nl ● Facebook: ‘zorggroep-amsterdam-oost