Advertorial

Kennismaken met de echte haven tijdens de Zeehavendagen Amsterdam

Van 22 tot en met 25 juni vinden de Zeehavendagen plaats. Meer dan vijftig attracties laten je proeven van de werkzaamheden die hier al sinds mensenheugenis op en aan het water plaatsvinden. Ben je op zoek bent naar een goed betaalde baan in de havenlogistiek? Ook dan zit je goed, want het havenbedrijfsleven etaleert al zijn vacatures in een havenexperience die bol staat van de demonstraties, workshops en doe-activiteiten.

Iedereen van 8 tot 88 jaar komt aan zijn trekken tijdens Zeehavendagen Amsterdam. Je kunt gedurende vier dagen op allerlei plekken langs het IJ, bij Het Scheepvaartmuseum, in Westpoort en Zaandam opstappen en leuke vaartochten door de haven maken. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet mag komen. Ziet immense schepen aan je voorbijtrekken en hoort hoe het is om in de haven te werken.

Marine-fregat
Een keer achter de schermen kijken bij de Koninklijke Marine? Dat kan op de hypermoderne Zr.Ms.De Ruyter die afmeert bij de Passenger Terminal Amsterdam en daar ‘open schip’ houdt op 24 en 25 juni. Als je leuk vindt kun je op zaterdag aanmonsteren op één van schepen die de oorlogsbodem begeleidt op weg naar zijn ligplaats. Op loopafstand – tegenover het Havengebouw – vind je vanaf vrijdag de Holland. Deze 57-meter lange zeesleper uit 1951 is ook open voor publiek en biedt verschillende vaarten aan.

De haven in
Zeehavendagen Amsterdam gaat ook vooral over wat de haven is en hoe het is om er te werken. Je komt erachter als je naar Noord gaat en meedoet aan rondleidingen bij onder meer Damen Shiprepair en -Oranjewerf of de veerdienst van het GVB. Dieper in de haven kun je achter de schermen bij C.Steinweg-Handelsveem, waar tonnen cacaobonen liggen opgeslagen. Chocolatemakers, waar ze CO2-vrije chocola maken. Of de immense terminals in de West-, Amerika en Afrikahaven, waar de op- en overslag van stuk- en bulk goederen plaatsvindt. 
Wie dan nog geen beeld heeft van de haven van Amsterdam kan altijd nog een rondvlucht per helikopter boeken. 

Havenexperience
Als je snel in het hart van de haven wil komen, reis je eerst naar Station Sloterdijk. Van daaruit is het slechts tien minuten lopen naar de Westhaven pendeldienst die je van Rederij Spliethoff aan de Capriweg naar havenexperience De Terminal aan de kop van de Westhaven brengt (v.v.). Hier zitten ook Chocolatemakers, het Zeemanshuis, de kolenterminal van HES-OBA Bulk en de cacao-opslag. De Terminal is hèt middelpunt van Zeehavendagen Amsterdam. Hier maak je kennis met allerlei (nautische) havenberoepen, bezoek je schepen en stap je op voor korte tochtjes. Ga voor meer informatie over dit evenement naar de website. Dit mag je niet missen als nieuwsgierig bent naar de vierde haven van Europa.

zeehavendagenamsterdam.nl