Kijk op de wijk

Jurian (17): Voor alles naar de stad

Het is wel veranderd in de wijk. En hij kan het weten, want hij kwam hier wonen toen hij twaalf was. Of dat erg is? “Toen was het zandbak en nu is het een rustige woonwijk.” Het is Jurian (17) om het even. Hij gaat toch naar de stad. Voor bijna alles.

Je zou kunnen zeggen dat hij op dit eiland puber is geworden. Toen hij kwam, in groep 8 speelde hij eindeloos op straat. Voetballen, elke dag weer voetballen. Maar ja. “Opeens word je daar te groot voor of zo. Dan hou je daar weer mee op. En dan is er niks. Echt niks.”

Toch is het ook wel weer prima wonen, vindt de vwo’er. IJburg is een rustige wijk, wat relaxt is. Met water. Alleen is er niks te doen. “Een goede vriend van me woont hier ook. Als we samen iets willen doen gaan we gewoon heel erg naar de stad. Ook goed hoor, daar niet van.”

“Ja,” lacht hij, “ik kom heus wel eens in de supermarkt.” Hij heeft zelfs gewerkt bij Boerenjongens. Een blauwe maandag. Wat hem op een idee brengt: “Ik wil wel weer graag een baantje. Iets wat een beetje grappiger is. In de horeca bijvoorbeeld.” Hoe hij dan rond komt? Fluisterend: “Zakgeld.”

Jurian: “De enige plek waar iets te doen is, is Blijburg.” Maar verder… “Hier naar de kroeg? Hallo! Die zijn hier niet hoor. Nee, daarvoor ga ik echt naar de stad.” Jurian heeft wel een klein motorbootje, waarmee hij graag een rondje om het eiland vaart. O ja, en hij speelt gitaar. “Dat doe ik wel hier op eiland. Ik volg lessen bij Fons, via muziekschool Amsterdam-IJburg. Ik zit niet in een bandje, maar dat wil ik wel. Ik speel van alles, als het maar geen ‘extreem’ is, zoals deathrock.”

“Op dat andere eiland dat gepland stond, daar zou toch een groot winkelcentrum komen, en een bioscoop? Dat zou wel een stuk leuker zijn. Nu is IJburg gewoon een woonwijk met wat winkeltjes. Ach, relativeert hij zijn eigen woorden. “We weten pas of het beter wordt als het er is. “Ik vind trouwens wel dat er veel restaurants zijn hier. En kappers. Best wel belachelijk, eigenlijk.”

Hier nog heel lang blijven wonen, daar piekert Jurian niet over. “Oké, als het alternatief Osdorp is, dan misschien. Maar anders niet.”

Foto:
Jurian (17) met de kersverse aanwinst van de familie: hond Sammie.