Oost in Bedrijf

Jubileum De Open Hof met expositie en Harry Slinger

De Open Hof bestaat vijftig jaar. Een mooie mijlpaal, die is gevierd met onder meer een boottocht, een drukbezochte receptie, een swingend optreden van Harry – Je loog tegen mij – Slinger en een doorlopende expositie. Kom je kijken? Je bent van harte welkom.

De Open Hof is een begrip in de buurt. Niet alleen heeft het al die jaren een spilfunctie voor ouderen in de Watergraafsmeer, ook kunnen buurtbewoners, mantelzorgers en vrijwilligers er terecht met hun vragen. “De deur staat bij ons open, ook voor ouderen die nog thuis wonen.”

Want al heeft het zorgcentrum aan de Fahrenheitstraat vandaag de dag een verpleeghuisfunctie voor ouderen uit Oost, ook oudere buurtbewoners vinden dagelijks hun weg ernaartoe, net als naar het naastgelegen Hoekhuis. “Het is prettig voor mensen om gewoon even langs te kunnen komen,” zegt manager Saskia Zonneveld. “Ze komen hier dan bijvoorbeeld bij de kapper, maken een praatje, eten een hapje mee of hebben een afspraak met de fysiotherapeut.”

Vrijwilligers uit de buurt zijn nauw betrokken bij De Open Hof. “Gelukkig maar”, vertelt Zonneveld. “Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen dit huis kennen, en willen hen laten weten dat zij ook welkom zijn om aan de activiteiten mee te doen.”

Zonneveld vervolgt, doelend op buren en mantelzorgers: “Eenzaamheid ligt op de loer als iemand minder mobiel wordt. Wij kunnen veel doen voor de ouderen die nog thuis wonen, onze wijkdienst thuiszorg biedt verzorging en verpleging aan huis.”

“Het grote verschil met vijftig jaar geleden is dat mensen veel langer zelfstandig willen en ook moeten wonen. Dat is niet alleen overheidsbeleid, het is ook wat mensen zelf graag willen. Wij bieden onze bewoners én oudere buurtbewoners een warme plek om samen te zijn.”
Foto’s van 50 jaar De Open Hof, kom kijken!
Ter gelegenheid van het jubileum is er een expositie met oude foto’s te bewonderen. Zo zie je dat er door jaren heen wel het een ander is veranderd! De meubels, de sfeer, je kijkt echt je ogen uit. Maar nog altijd – net als toen – is De Open Hof een knus huis met betrokken medewerkers, waar vrijwilligers uit de buurt met hart en ziel helpen. De expositie is overdag vrij toegankelijk voor bezoekers, Fahrenheitstraat 115. www.zgao.nl.

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 29

Lees ook de andere verhalen.