Mijn fiets en ik

‘Je hoeft niet zoveel meer, alleen doortrappen’

Elke werkdag fietst Maarten van IJmuiden naar de houthavens in Amsterdam-West. 29 kilometer heen en 29 kilometer terug, 58 kilometer per dag. “Wie doortrapt, komt vanzelf thuis.”

Rond 6.00 uur vertrekt hij. Zijn route loopt langs het Noordzeekanaal, waar hij bij de uitmonding om de hoek woont, richting Westpoort en Houthaven. Onderweg luistert hij muziek – ‘ouwe rock of als ik moe ben relaxte soul’ – en heeft hij soms oog voor de vele schepen die hij passeert. Of de dieren. “In Westpoort, bij de olieterminal, zag ik vorige week een vos. Het stikt er van de hazen en je ziet ook buizerds.”

Het fietsen ontdekte Maarten eigenlijk per ongeluk. In 2011 werd zijn auto plotseling total loss verklaard. “Ik moest de volgende dag toch werken en dacht: ik ga wel fietsen, ik zie wel wat er gebeurt.” Hij is nooit meer afgestapt. “Het geeft me rust in mijn hoofd. Je hoeft niet zoveel meer, alleen maar door te trappen.”

Soms, als hij door omstandigheden met de bus of auto moet, is hij daar zelfs chagrijnig van. “Dan voelt het niet als complete dag. Het voelt als makkelijk dagje.” Dan heeft hij ook niet die keuze. Want als het mooi weer is, en zijn werkdag bij de Amsterdamsche Fijnhouthandel zit erop, dan is er altijd dat twijfelmoment. Lachend: “Ik kan linksaf de stad in, richting de terrassen, of rechtsaf voor de kortste weg naar huis.”

Hij fietst nooit om het snelst, een merkfiets is niet belangrijk. Omdat vorige maand zijn racefiets gejat werd, rijdt hij nu op een via marktplaats aangeschaft model. Allemaal even relaxt. Laat hij zich door het weer dan nog uit het veld slaan? Beslist niet.
“Je moet accepteren dat het altijd waait in nederland. Ik heb heen meestal mee, en terug dan dus tegen. Als je lekker blijft fietsen, kom je vanzelf thuis.”

Paspoort
Maarten Blokland (27)
Beroep: houtverkoper
Route: IJmuiden-Amsterdam Houthaven
Afstand: 29 kilometer
Fiets: een merkloze racer

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Lees hier meer portretten van fietsers.