De Club

Jazzdance4all

Dinsdagavond, acht uur, sportschool Life & Kicking. Ubit Iskandar maakt zich op voor haar les. Twaalf vrouwen volgen haar bewegingen aandachtig. Ze inspireert. Precies wat ze wil. Het is haar uitdaging om mensen aan het dansen te krijgen. “ieder individu heeft zijn portie talent. Als ik dat eruit kan halen, is mijn missie geslaagd.”

Het is allemaal gekomen door Marjolijn uit de Zwanebloemlaan. Ubit: “Ik kende haar van mijn lessen die ik gaf in de AMP studio op KNSM eiland. We spraken erover iets soortgelijks voor IJburg op te zetten. Zij was net verhuisd en hoorde in haar omgeving dat er behoefte was aan sport en beweging. We zijn begonnen in 2004, in de GYM aan de Mattenbiesstraat. Marjolijn ging in 2005 weer andere dingen doen; ik ben zelfstandig verder gegaan.”
Sindsdien geef ze twee avonden per week les. Op dinsdagavond in een zaal van Life & Kicking. Ubit: “Daar geef ik Powerdance Workout. Dat is dans, gericht op fitness. Je leert balans vinden tussen lichaam en geest. En lekker bewegen op muziek. Mensen denken altijd: ‘Daar ben ik toch veel te oud voor, om dansen te leren?’ Maar deze les bewijst dat het niet zo is. De gemiddelde leeftijd van mijn groepen is 30 jaar. Het is mijn challenge om iedereen op gang te krijgen. Maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt, er moet een Fun Factor zijn. Ik combineer verschillende stijlen zoals funky, streetdance, latin of afro-jazz. Net als in de donderdagavondlessen in de Daltonschool trouwens. Alleen dat is een gevorderdenles. Daarvoor moet je wel iets meer danservaring hebben.”

Ze vindt het heel spannend om op IJburg les te geven. “Het is een nieuw ontgonnen gebied. Gaaf, hoor. IJburg is een community waar een hele fijne, prettige sfeer heerst. En voor mij is het een voordeel dat het een stabiele gemeenschap is. Mensen komen hier wonen voor langere tijd. Mijn passie is dans maken. Mijn ambitie is het om hier een danscultuur neer te zetten. Dat mooie gevoel, dat je jezelf helemaal verliest in dans. Dat wil ik geven. Out of the Box, zo omschrijf ik mijn manier van lesgeven. Ik houd niet van hokjesgeest. Ik ben zelf opgegroeid in verschillende culturen – gedeeltelijk in Maleisië en Engeland – en wilde nooit ergens bij horen. Dat zie ik hier een beetje terug komen. Kunst en cultuur komen vanuit de inwoner zelf. Het is een mooie cultuur, niet dwangmatig. Zo van: ‘Dit is wat wij prettig vinden. Doe je mee?’”
www.jazzdance4all.nl
info@jazzdance4all.nl