Oost in Bedrijf

‘Dit is het mooiste water van Nederland’

Zeilschool IJburg verhuist naar de haven. De bootjes varen straks, vanaf mei, al in alle vroegte door de sluis, waar buitengaats zeillessen plaatsvinden. “Straks kunnen we vanuit het clubhuis het hele IJmeer overzien.”

Nikki Terluin (26) nam de zeilschool 2,5 jaar geleden over, nadat ze er eerst als instructrice werkte. Bart Ypma (29), haar vriend, hielp wel eens, maar hield zijn vaste baan. Hij bleek het ondernemen in zijn bloed te hebben. Nu runt hij de school, en is zij als pedagoge vooral betrokken bij het opleiden van de (jonge) zeilers. Ze zijn allebei zeilgek, ze doen het al hun hele leven.

Tot vorig najaar was het haventje van Vrijburcht hun standplaats. Buurtbewoners hebben de vloot vast wel eens onder de bogen van de BH-brug door zien varen. Een schitterend gezicht. Bart: “Het was er mooi, maar we konden niet groeien.”

Het bleek nog lastig een nieuwe plek te vinden. Nikki knikt. “Tot de watersportvereniging ons omarmde. Vanaf mei zijn wij daarom gevestigd in de haven van IJburg.” De boten liggen er nu al op een vlot. “Als straks het clubhuis van de watersportvereniging af is, huren wij een gedeelte van het gebouw.”

Bart: “Hier in de haven denkt iedereen mee, we zijn met open armen ontvangen. Dat geeft de zeilschool een boost. We voelen ons ook enorm ondersteund door DOK48, waar we tot het clubhuis van de vereniging klaar is van wat ruimte gebruik mogen maken.”

Zeilschool IJburg beschikt inmiddels over een indrukwekkende vloot. Er liggen 36 optimistjes, 4 laerlings, 4 laser pico’s en een valk te wachten op kinderen en volwassenen, voor onder meer zeillessen op woensdagmiddag en zondag, en meerdaagse cursussen in vakanties en tijdens Pinksteren.

Omdat de zeilschool niet alleen plezier maar ook veiligheid heel belangrijk vindt, worden de boten op lesdagen in alle vroegte allemaal tegelijk op een lang vlot door de sluis gevaren. De lessen vinden plaats op het IJmeer. Nikki: “Onze kracht is denk ik dat wij onze cursisten kennen. Het zijn geen nummers zoals ze dat zijn bij de grote zeilscholen in Friesland.” Ze lacht: “We zijn soms meer een buurthuis dan een zeilschool.”

Bart tuurt over de haven, richting het IJmeer. Trots: “Wij hebben op heel wat wateren gevaren en ik durf te stellen dat we hier beschikken over het mooiste water van Nederland. Het is weids en divers. Als je wilt kun je acht uur varen tot de eerste brug. Maar als de wind lastig is, kun je ook kiezen voor de luwte aan de zuidkant van IJburg. Dat is heel gaaf.”

www.zeilschoolijburg.nl

Advertorial