Mijn fiets en ik

‘Het is een luxe om te kunnen fietsen’

Je zou het Westcord Art Hotel zijn uitvalsbasis kunnen noemen voor afspraken en tussenuren. Vanuit Weesp ligt het op de route voor bedrijven die hij adviseert over duurzame mobiliteit. “Tussendoor kan ik er mailen en lunchen terwijl beneden in de kelder m’n fiets staat op te laden.”

Dat is nog eens modern werken. Ideaal, voor Van den Briel. Zijn bedrijf 3pm is dan ook gespecialiseerd in slim en duurzaam zakelijk en woon-werkverkeer. “Er zijn voor werkgevers nog zoveel voordelen te behalen. Steeds meer komt uit onderzoek naar voren hoe vernietigend de hele dag zitten is. Beweging stimuleren is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast weten bedrijven vaak niet hoeveel geld ze eigenlijk kwijt zijn aan leaseauto’s en parkeerkosten.”

Practice what you preach, wil hij maar zeggen. “Fietsen is een luxe.” Toen hij dus een tijdje geleden van de stad naar Weesp verhuisde, kocht hij om zijn afstanden te kunnen blijven overbruggen een elektrische fiets. “Bij wind mee fiets ik op spierkracht, bij tegenwind gebruik ik de accu.” Zijn Van Moof, van een Amsterdamse fabrikant, heeft een stoer uiterlijk. “Jáá, die uitstraling! En hij fietst nog fijn ook.”

Zo trapt Tobias de hele stad door. “Hoeveel kilometer ik per week fiets hangt af van het aantal afspraken.” Waar hij arriveert op aanwijzingen van Google Maps door z’n oortjes. “Maar ik fiets liever een mooie route door het groen en langs water, dan een snelle. Ik vermijd paden langs autowegen.”

Want elke ochtend, als hij vanuit Weesp richting Amsterdam fietst ziet hij dat lange lint van auto’s. “Dan denk ik: mensen, wát zonde.” Vaak gaat het om afstanden die echt niet per auto hoeven worden afgelegd. “Het is gewoontegedrag. Als je eenmaal hebt ontdekt hoe fijn en makkelijk het is om te fietsen, hoef je bovendien niet ook nog ’s aan sport te doen. ’s Avonds en in het weekend heb je dan echt vrij.”

Zien fietsen, doet fietsen. Je moet elkaar een beetje stimuleren. Dat is, vindt Tobias, ook het mooie van Ring-Ring. “Het werkt fantastisch. Persoonlijk maak ik er meer kilometers door.”

Naam: Tobias van den Briel (38)
Beroep: zelfstandig adviseur duurzame mobiliteit
Route: Weesp-Westpoort (onder meer)
Afstand: vaak wel 60 kilometer op een dag
Fiets: een Van Moof, ‘daar maak je indruk mee’

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Lees hier meer portretten van fietsers.