Jan geeft Sterren

‘Dit is er een met rotte tanden helaas’

‘Integriteit’, mompel ik in mijzelf. ‘Integriteit, integriteit, waar is mijn integriteit als architectuurcriticus van de Brug?’ Ik ben van de kaart. Ik ging nu eens een gebouw de grond in schrijven. ‘Hoeveel sterren zal ik het geven? Twee van de vijf sterren? Eén ster? Ja! Eén ster!’ Als ik een keer één ster moet geven, is dit de kandidaat.

De afgelopen maanden ben ik vaak langs het gebouw gereden op weg van IJburg naar Amsterdam. Wat een duffe baksteen, wat een monotonie. En wie verzint het om dakterrassen te oriënteren op een hoofdverkeersroute? Naarmate het gebouw afkwam, werd het erger: schoorstenen, hekwerken en trappen verschenen op de terrassen. En tenslotte – een dieptepunt in de categorie Kunst in de Openbare Ruimte – monsterlijke witte bloembakken en beelden van een nijlpaard en een giraf. Als de 364 studenten hun kratjes bier, bbq’s en tuinmeubilair erbij zetten is de chaos compleet. Smiley? Dit is er een met rotte tanden helaas.

Ik moet alleen nog even opzoeken welke simpele bouwkundige/stenenstapelaar verantwoordelijk is voor deze één-sterren-architectuur en mijn stuk is af. Blijkt het Studioninedots te zijn! Dit gaat verder dan mijn gebruikelijke probleem bij het afkraken van collega’s. Ik moet niet alleen vrezen voor een confrontatie bij de kassa van de supermarkt, ik moet me bij het naar school brengen van mijn kinderen omzichtig door de gangen bewegen. Er was een tijd dat we zelfs een kantoorruimte deelden. Ik begin onbewust excuses te verzinnen om er nog een positieve draai aan te geven. Daar gaat mijn integriteit. Ze hebben toch ook heel mooie gebouwen gemaakt? Een weergaloze villa op Rieteiland Oost, een weergaloos woongebouw Openijnde op Steigereiland?

En de fotograaf van deze rubriek, bewoner van de Slibvijzel en uitkijkend op de achterkant van Smiley zei ongevraagd er ‘best tevreden’ mee te zijn. Moet gezegd, de achterkant is een stuk mooier dan de voorkant. En was de architect niet opgezadeld met een verkeerde stedenbouwkundige envelop? Inderdaad, een gebouw van 140 meter lang en slechts 20 meter hoog hoort niet langs een verkeersader van dit kaliber. Dit moet de Wibautstraat van Zeeburg worden. Het had stedelijke gemoeten. Waarom niet vijf hoge gebouwen op een rij, van vijf verschillende architecten? Dit alles overwegende maak ik er een integere 2,5 ster van.