De Jas

In de jas: Nicole Bus

Oostelijk Amsterdam is een broedplaats voor schrijvers, muzikanten, kunstenaars en ander talent. In de jas praten zij over hun werk, hun leven en hun inspiratie.

De 22-jarige zangeres Nicole Bus schrijft vanaf haar elfde al eigen liedjes. Vorig jaar sleepte de zangeres De Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter in de wacht. Ook werd ze met haar nieuwe single One Love verkozen tot 3FM Serious Talent. Een maand geleden verscheen haar debuutalbum The Heart Of The Matter. Kortom: roerige tijden voor de jonge zangeres, maar aan haar geloof heeft ze veel steun.

De redactie werd op jou geattendeerd door een mailtje van een lezer. Zij schreef dat ze een tijdje geleden bij de tramhalte stond te wachten en daar in gesprek raakte met een bloedmooie, catwalkwaardige dame. En dat haar man kort daarop thuiskwam met een singletje van datzelfde meisje. Ze schreef dat IJburg een juweeltje rijker was.

Bus lacht. “Heeft ze dat gezegd? Wat lief.”

Je weet over wie het gaat?
“Jazeker. Ik heb nog steeds contact met haar.”

Gebeurt het vaker dat mensen zo onder de indruk zijn van jouw verschijning?
“Nou op IJburg valt het wel mee. Ik denk dat ze me hier nog moeten leren kennen. In het centrum word ik wel regelmatig herkend. Dan groeten mensen me. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er om een handtekening werd gevraagd. Dat zie je ook niet zo snel in Nederland.”

Hoe ben je op IJburg terecht gekomen?
“Ik kom eigenlijk uit de omgeving van Utrecht. Ik bracht mijn jeugd door in Nieuwegein, Lopik en Houten. Ik heb even in de buurt van de Overtoom gewoond, maar ik kreeg heimwee, dus ik ging weer terug naar Utrecht, maar uiteindelijk is Amsterdam toch de plek waar ik het meest ben. Ik werk veel in Amsterdam en heb hier veel sociale contacten. Samen met Precious – ik noem haar mijn zus, maar eigenlijk is zij mijn beste vriendin en manager – kon ik hier op IJburg een huisje krijgen. Het voelt wel goed dat zij hier bij mij is, dat maakte de stap om toch in Amsterdam te gaan wonen minder groot.”

Je schrijft je eigen liedjes. Kom je uit een muzikaal gezin?
“Niet echt als het gaat om muziekmaken. Er werd vooral veel gedanst aan mijn moeders kant, de Antilliaanse kant van de familie. Mijn opa speelde accordeon en mijn vader speelde een beetje gitaar, soms een liedje van Bob Marley. Er ging een wereld voor me open toen ik op school muziekles kreeg, al die instrumenten die je mocht uitproberen, geweldig! Ik ging op keyboardles. Ook door het kerkkoor waar ik bij zat groeide mijn muzikaliteit.”

Je zegt dat je je eerste teksten in het Engels schreef, maar dat moet op jonge leeftijd nog best lastig zijn geweest.
“Ja, ik schreef ook niet foutloos hoor. Ik weet nog dat ik op school een liedje liet horen en dat de juf zei dat het niet helemaal klopte. Ik moest wat woordjes omdraaien. Voor mij was het gewoon een extra motivatie om heel goed mijn best te doen bij de Engelse les. Mijn mentrix op de middelbare school gaf me de cd MTV Unplugged van Lauryn Hill. Daar heb ik heel veel naar geluisterd. Lauryn Hill was een van mijn grote voorbeelden.”

Waar komt die doelgerichtheid vandaan?
“Vanaf het moment dat ik zelf liedjes schreef, wist ik dat ik verder wilde in de muziek. Ik schreef ook steeds grotere partijen. In mijn hoofd componeerde ik voor een heel orkest met blazers, drums enzovoort. Alles verloopt in etappes. Ik heb een jaar geleden mijn opleiding aan de Popacademie afgerond, daarna won ik De Grote Prijs, ik heb zojuist mijn debuutalbum opgenomen. Het is God die mij brengt waar ik ben. De bron van alles is Jezus.

Heb je het gevoel dat je debuutalbum goed representeert wie Nicole Bus is?
“Het album bevat nummers van de afgelopen vier jaar, goede nummers waar ik helemaal achter sta. Mijn geloof speelt daarin een belangrijke rol. Dat hoor je terug in mijn muziek. Neem bijvoorbeeld Love Revolution. Met dit nummer wil ik laten zien dat mensen minder aan zichzelf moeten denken. Voor atheïsten is het album ook goed te beluisteren, die geven er alleen een andere invulling aan. Mijn boodschap is liefde. Ieder gezond mens kan hieraan relateren. The Heart of The Matter laat precies zien wie ik ben.”

Nicole Bus treedt 2 december op in De Nieuwe Liefde en op 10 december, de avond van de uitreiking van De Grote Prijs 2011, in Paradiso.

Door Dieuwertje Mertens

Lees ook:
In de jas: Mark Rietman